Web Analytics

Tips Untuk Buat Perancangan Perniagaan

Sekiranya kita nak mulakan satu perniagaan, biarpun buat bisnes makanan, aiskrim, ayam goreng, aksesori telefon, bengkel kereta, jual burger, jadi agensi pelancongan, cafe, jaja air minuman, dan sebagainya, kita mesti ada perancangan perniagaan terlebih dahulu.

perancangan perniagaan

Maksud Rancangan Perniagaan

Rancangan perniagaan adalah dokumen yang merangkum objektif operasi dan kewangan untuk sesuatu perniagaan. Ia merupakan peta perjalanan untuk anda menuju ke kejayaan dengan rancangan dan anggaran terperinci yang menunjukkan bagaimana objektif yang anda tetapkan akan dapat dicapai.

Tujuan Untuk Menyediakan

Rancangan perniagaan anda tidak perlu terlalu rumit dan panjang, anda boleh menulis keseluruhan rancangan perniagaan anda pada satu halaman juga. Bagi kebanyakan perniagaan, boleh mereka tulis keluar rancangan mereka yang mengandungi beberapa titik peluru untuk menumpukan strategi, taktik, tempoh untuk mengesan tugas dan tanggungjawab, dan unjuran kewangan asas yang perlu dirancangkan seperti tunai aliran, bajet dan perbelanjaan.

Tips Untuk Buat Rancangan Perniagaan

1. Membina Visi yang Jelas

Sekiranya anda belum mempunyai visi yang kuat untuk perniagaan anda, maka perlu anda berhentikan semua urusan anda sekarang dan keluarkan satu. Ia adalah penting untuk anda membuatnya sebelum memulakan rancangan perniagaan.

Visi adalah gambaran di mana anda mahu organisasi anda berada di masa depan, yang bahkan menentukan tindakan yang anda ambil. Secara semula jadi, mempunyai visi yang kuat dan jelas sangat penting dalam membuat rancangan perniagaan yang berpandukan dengan baik.

2. Format Rancangan Perniagaan Anda Dengan Betul

Memang tidak ada satu cara yang tepat untuk memformat rancangan perniagaan. Tetapi terdapat susunan cara yang diterima secara umum untuk rancangan perniagaan juga. Perkara ini adalah sangat penting untuk mendapatkan dana atau pinjaman.

Bank dan pemberi pinjaman lebih suka rancangan perniagaan yang disusun secara sistematik, dengan bahagian kemajuan yang jelas dan dibatasi dengan permintaan kewangan dan pendanaan. Bahagian berikut merangkumi format rancangan perniagaan konvensional:

  • Ringkasan eksekutif
  • Penerangan syarikat
  • Analisis pasaran
  • Organisasi dan pengurusan
  • Perkhidmatan atau jualan produk
  • Jualan dan pemasaran
  • Permintaan pembiayaan
  • Unjuran kewangan
  • Lampiran

3. Lukis Keluar Struktur Syarikat Anda Dengan Jelas

Bagaimana syarikat anda disusun dan diatur adalah bahagian utama untuk rancangan perniagaan anda dan bagaimana perniagaan anda beroperasi. Bank dan pemberi pinjaman ingin melihat struktur syarikat dan struktur pengurusan yang jelas dan masuk akal ketika mereka menyemak rancangan anda.

Struktur syarikat yang disusun dengan tidak baik atau samar-samar tidak mendorong keyakinan terhadap pemberi pinjaman. Perniagaan yang diasaskan pada struktur syarikat yang lemah boleh merosakkan perniagaan yang baik dan dengan demikian menimbulkan risiko di mana bank mungkin tidak akan luluskan pinjaman kepada syarikat anda.

4. Tahu Syarikat Persaingan Anda

Sertakan kajian lengkap mengenai syarikat pesaing untuk bisnes anda. Namakan semuanya, dan beri komen tentang bagaimana anda boleh lakukan dengan lebih baik daripada mereka. Atau sekurang-kurangnya macam mana anda boleh membezakan syarikat anda daripada mereka. Namun, pastikan supaya anda tidak memandang rendah tentang syarikat persaingan anda.

5. Sokong Rancangan Perniagaan Anda Dengan Angka

Dapatkan data, fakta, dan statistik yang perlukan untuk diisi dalam kertas kerja rancangan anda. Ini adalah sesuatu yang diperlukan terutamanya ketika anda bincang mengenai pasaran industri anda.

Ini akan meningkatkan kredibiliti anda dengan lebih daripada cuma buat anggaran atau ramalan yang tidak tepat.

6. Lakukan Penyelidikan dan Buat Analisis

Semakin anda memahami pelanggan, perniagaan dan pesaing anda, semakin meningkat peluang kejayaan anda. Anda boleh belajar melalui penyelidikan dan interaksi sebenar dengan pelanggan. Sekiranya anda belum memulakan perniagaan anda, luangkan masa untuk belajar sebanyak mungkin mengenai pelanggan anda dan bagaimana industri anda berfungsi.

Ia akan menjimatkan banyak masa dan masalah. Buat analisis dan menyelidik dengan teliti dan simpan kesimpulan dalam rancangan anda. Anda akan dapat gambaran yang sangat jelas bila laporan kertas dikeluarkan.

Contoh Rancangan Perniagaan

Jika anda tidak ada idea untuk tulis perancangan perniagaan anda, boleh anda rujuk kepada contoh-contoh rancangan di bawah. Tapi ingat bahawa contoh-contoh ini cuam bagi anda buat rujukan sahaja. Perlu anda tahu bahawa semua perniagaan adalah unik sendiri. Jadi

1. Kertas Kerja Telekomunikasi
2. Kertas Kerja Salon Kecantikan
3. Kertas Kerja Catering
4. Kertas Kerja Restoran
5. Kertas Kerja Lembu
6. Kertas Kerja Percetakan
7. Kertas Kerja Koperasi
8. Kertas Kerja Kambing
9. Kertas Kerja Burung Puyuh
10. Kertas Kerja Cendawan
11. Kertas Kerja Ladang Sayuran
12. Kertas Kerja Frozen Food
13. Kertas Kerja Makanan Ringan
14. Kertas Kerja Dobi
15. Kertas Kerja Buah Naga
16. Kertas Kerja Ikan Keli
17. Kertas Kerja Jahitan
18. Kertas Kerja Bakeri
19. Kertas Kerja Cybercafe
20. Kertas Kerja Cacing

Membuat rancangan perniagaan tetap menjadi bahagian yang sangat berharga dalam melancarkan usaha perniagaan baru. Format dan templat rancangan perniagaan mungkin telah berkembang, dan dokumen yang ikut trend baru menjadi semakin penting.

Walaupun tanpa melalui proses ini, banyak pengusaha akan mendapati mereka mempunyai jurang besar dalam idea mereka dan mungkin gagal ketika menjawab soalan dari pelabur yang serius. Untuk mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini untuk berlaku, maka adalah baik untuk kita keluarkan rancangan perniagaan kita sebelum kita mula buat bsines.

Baca juga:

Leave a Comment

error: Content is protected !!