Web Analytics

Tahu Perbezaan Geran Rumah Yang Berlainan

Bila sampai masa untuk beli rumah, selain dari tumpu perhatian pada lokasi, reka bentuk dan harga jualan rumah tersebut, anda sebenarnya harus juga memperhatikan apa jenis geran rumah yang ada untuk rumah yang anda ingin beli itu.

Ramai orang akan mengabaikan tentang geran dan ada lagi ramai orang yang tidak dapat membezakan perbezaan antara geran-geran rumah yang berlainan. Jika tidak tahu dengan jelas, nanti sudah beli rumah baru tahu geran tersebut bukan geran yang diingini, maka rugilah untuk anda beli rumah ini.

hak milik perumahan

Jadi, di sini saya ingin berkongsi bersama anda apa yang saya tahu tentang geran-geran rumah yang ada di negara kita dan anda perlu tahu perbezaan mereka sebelum membuat pembelian rumah.

Pada masa ini, hak milik tanah Malaysia pada dasarnya boleh dibahagi kepada 3 jenis:

1. Hak milik bebas (Freehold)

Pegangan geran bebas atau geran kekal bermaksud bahawa pemilik mempunyai hak untuk memiliki tanah tersebut. Pemilik boleh memindahkan pemilikan rumah itu kepada anak-anaknya sendiri atau orang yang mewarisinya.

Sekiranya rumah ini dijual kepada orang lain, pemilik baru juga akan memiliki hak milik yang sama. Apabila pemilik rumah yang memegang hak milik tetap mahu memberikan hartanah itu kepada orang lain, dia dapat menjimatkan sebahagian wang daripada rumah itu.

Macam mana ini boleh menjadi?

Ini adalah sebab pemilik rumah boleh tukar hak milik hartanah tersebut tanpa perlu meminta surat persetujuan (Consent letter) dari kerajaan negeri atau kerajaan negara. Namun, jika terdapat masalah pembangunan di mana kerajaan perlu peroleh tanah pemilik untuk projek pembangunan negara.

Berdasarkan undang-undang Malaysia, kerajaan berhak untuk meminta tanah anda, tetapi kerajaan juga akan membayar pampasan kepada anda berdasarkan harga pasaran untuk hartanah anda pada masa itu.

2. Geran Pajakan (Leasehold)

Geran jenis ini mempunyai hak milik untuk satu tempoh masa dan bukan tetap. Seperti nama yang diberikan, ia adalah di mana anda bukan pemilik tanah tetap walaupun anda beli rumah tersebut, tetapi anda hanya memiliki harta tanah itu untuk jangka masa tertentu.

Biasanya masa yang diberikan untuk hartanah itu adalah sehingga 99 tahun. Sekiranya anda membeli hartanah terpakai, jangka masa sah hak milik akan jadi lebih kurang.

Sebagai contoh, jika sebuah rumah mempunyai geran pajakan 99 tahun. Rumah ini dibina pada tahun 2000, dan anda beli rumah tersebut pada tahun 2020. Bila anda belinya, masa yang tinggal untuk anda jadi pemilik yang sah untuk rumah itu bukan lagi 99 tahun, tapi cuma tinggal 79 tahun sahaja.

Walaubagaimanapun, apabila geran pajak anda tinggal 20 tahun atau kurang daripada masa itu, anda boleh pergi ke Pejabat Tanah yang relevan untuk meminta perpanjangan geran anda dan membayar yuran yang diperlukan.

3. Geran Rizab Bumiputra (Malay and/or Bumiputra Reserve)

Geran hak milik Melayu atau Bumiputera pada amnya merangkumi 30% daripada pembangunan perumahan. Geran hak milik ini dikhaskan untuk Bumiputerai, dan tidak banyak peluang untuk bertukar tangan kepada orang lain.
Secara umumnya, penduduk yang bukan bumiputera akan memerlukan masa yang lama untuk mendapatkan hak milik untuk hartanah yang mempunyai geran Bumiputera.

Premis pembukaan untuk jualan rumah jenis ini adalah di mana pemaju perlu memberikan bukti terlebih dahulu untuk tunjuk kepada pihak berkuasa bahawa harta tanah yang dibangun oleh mereka tidak dapat dijual atau hartanah tersebut memenuhi syarat-syarat tertentu untuk dijual kepada mereka yang bukan Bumiputera.

4. Tajuk Induk (Master Title)

Apabila pemaju memperoleh permit dan membeli tanah untuk membina rumah, pemaju adalah pemegang tanah, iaitu, dia memegang Master Title. Semua transaksi perlu diluluskan dan direkodkan oleh pemaju. Setelah urus niaga, pemaju akan memohon akta geran hak milik individu untuk menukar pemilik rumah menjadi pemilik tanah.

5. Hak Milik Individu (Individual Title)

Apabila satu projek perumahan sudah siap bina, pemaju akan memohon kepada Biro Tanah untuk mendapatkan hak milik individu. Harta tanah (Land Property), seperti rumah teres, vila, dan lain-lain, dengan hanya hak milik pemilik tunggal di tanah yang sama, merupakan Hak Milik Individu.

6. Hak Milik Strata (Strata Title)

Strata Title biasa dikeluarkan untuk semua pangsapuri dalam sebuah apartment atau condominium.

Harta tanah yang dibahagikan(Sub-divided property), seperti pangsapuri dan condominium, mempunyai dua hak milik individu (atau lebih) pemilik berbeza di tanah yang sama. Ini merupakan hakmilik strata.

Tidak seperti Individual Title, ia biasa memerlukan masa yang lebih lama untuk memohon hak milik strata. Tetapi apabila pemilik rumah memperoleh hak milik strata, dia dapat menjual semula hartanah itu kepada orang lain tanpa perlu meminta keizinan dari pemaju.

Sampai sekarang, adakah anda sudah faham tentang geran-geran dan hak milik yang berlainan di Malaysia?

Bolehkah anda membezakan perbezaan mereka sekarang? Ini adalah sangat penting jika anda ingin nak beli rumah.

Baca juga: Rumahku Adalah Aset atau Liabiliti?

Leave a Comment

error: Content is protected !!