Web Analytics

Sumber Pendapatan Selepas Bersara

Adakah anda pernah terfikir bahawa satu hari nanti, bila sudah sampai waktunya anda perlu bersara daripada pekerjaan anda sekarang ataupun anda memang terpaksa bersara awal dari masa yang diberikan oleh majikan anda? Agak-agak, apakah sumber pendapatan yang boleh anda janakan selepas bersara dari pekerjaan?

bersara

Semasa ada kerja, maka adalah duit untuk belanja seharian dan anda tidak akan risau sangat tentang perbelanjaan harian.

Tetapi kalau sudah tak ada kerja, maka ini bermakna anda sudah hilanglah punca pendapatan. Tak ada pendapatan, macam mana nak teruskan hidup dalam negara yang maju ni kan? Tapi, kalau anda jenis menabung daripada usia muda pastinya tak jadi masalah langsung.

Tapi, macam mana pula dengan orang yang masa mudanya dihabiskan dengan berfoya-foya? Mereka dapat duit gaji bulanan dan terus habis belanjakan semuanya tanpa tinggalkan sebarang duit.

Mereka jenis ini merupakan jenis yang langsung tak ada simpanan. Jadi, macam mana agaknya mereka nak dapatkan sumber pendapatan selepas bersara nanti?

Kalaulah anda sendiri yang berada dalam situasi seperti saya gambarkan dekat atas ni, apa agaknya langkah untuk anda lakukan? Hidup perlu diteruskan, perut anak bini perlu diisikan dengan makanan, duit sekolah anak-anak perlu dibayar juga. Belanja dekat Universiti pula bukannya murah sangat dan boleh dijangka akan menjadi semakin mahal pada masa depan.

Cadangan Yang Boleh Didapati

Ok, di sini saya berikan sedikit cadangan. Mungkin anda ada dua pilihan. Sama ada anda perlu paksakan diri untuk kembali bekerja (bagi kes yang terpaksa bersara awal kerana masalah kesihatan) atau terpaksa mulakan perniagaan untuk menampung kehidupan selepas bersara anda .

Kalau anda masih sihat, masih ada tenaga nak dikerahkan untuk lakukan seperti yang saya cadangkan dekat atas ni, alhamdulillah. Anda boleh teruskan bekerja. Tapi, macam mana pula kalau anda memang tidak mampu lagi untuk bekerja secara total atas sebab-sebab kesihatan.

Nak keluar rumah pun, keadaan kesihatan tidak mengizinkan sangat. Nak mulakan perniagaan pun anda tidak ada duit modal. Macam mana tu?

Ok, jangan risau. Kita masih ada 1 lagi pilihan. Sekiranya anda memang ada kekangan pada faktor usia, anda memang tidak lagi seaktif dan secergas dulu, saya galakkan anda bekerja saja dari rumah menerusi platform yang dipercayai ramai seperti affiliate marketing.

Anda tidak perlu keluar rumah pun untuk dapatkan duit dan sara keluarga anda. Dengan membuat affiliate marketing, anda boleh lakukan semua kerja di rumah sahaja.

Anda yang pilih kerja, anda yang tentukan bila anda mahu bekerja dan anda juga yang tentukan berapa banyak duit yang anda mahu. Dalam bahasa bijak pandai, kita sebut pekerjaan ini sebagai Freelancer.

InsyaAllah, rezeki Allah itu luas ya. 1 pintu rezeki ditutup, ada pintu-pintu lain yang Allah sediakan untuk hambaNya. Apa yang penting, anda perlu berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk kali ini. Anda perlu fikirkan mulai sekarang bagaimana anda nak dapatkan sumber pendapatan selepas bersara nanti.

Cara Membuat Duit Selepas Bersara

Terdapat ramai orang yang telah bersara dari pekerjaan mereka dan ingin terus menjana pendapatan sambil menikmati masa mereka. Adakah itu hanya mimpi atau adakah benar terdapat cara untuk melakukan kedua-duanya?

Terima kasih kepada teknologi moden yang membolehkan kita lakukan kedua-duanya. Zaman komputer telah membuka banyak peluang bagi kami. Kebanyakan semua yang kita lakukan boleh dilakukan dengan komputer. Anda boleh membeli dan menjual barangan di seluruh dunia dengan hanya satu klik butang.

Ramai orang membeli komputer riba untuk mudah alih supaya mereka boleh duduk di pantai dan menjalankan perniagaan mereka. Bagaimana mereka melakukannya dan apa yang mereka lakukan?

Pemasaran rangkaian telah menjadi cara terpantas untuk membuat pendapatan angka 6 tanpa meninggalkan keselesaan rumah anda sendiri. Ramai suri rumah mendapat wang yang lebih banyak daripada suami mereka hanya dengan bekerja beberapa jam di komputer mereka semasa bayi sedang tidur. Ramai orang telah bersara daripada pekerjaan mereka dan membuat lebih banyak wang sekarang daripada ketika mereka bekerja 9-5 demi pekerjaan mereka.

Sekiranya anda ingin mempelajari pemasaran rangkaian, anda perlu bekerjasama dengan satu program yang akan diajari oleh mentor dan jurulatih anda sepanjang jalan untuk membantu anda berjaya.

Program pemasaran yang baik akan mengajar anda bagaimana untuk mempromosikan perniagaan yang mungkin anda miliki atau membantu anda belajar bagaimana memulakan perniagaan anda sendiri.

Terdapat banyak cara yang boleh anda pakai untuk menghasilkan wang melalui pemasaran rangkaian tetapi anda hanya perlu belajar 2 atau 3 untuk berjaya. Anda boleh bekerja beberapa jam seminggu separuh masa dan masih membawa pendapatan sepenuh masa. Dengan ini, anda akan dapat menikmati kehidupan bersara anda dengan sepenuhnya.

Leave a Comment

error: Content is protected !!