Web Analytics

Pendapatan Pasif – Labur Sekali, Untung Berkali-Kali

Labur sekali, untung berkali-kali. Apa dia? Oh, saya bercakap tidak bercakap berkenaan pelaburan Skim Cepat Kaya. Jangan risau. Tetapi, saya nak ajak anda semua sama-sama terokai berkenaan ilmu pendapatan pasif dengan saya.

passive income

Apa itu pendapatan pasif? Baiklah, saya ringkaskan. Sumber pendapatan kita sebenarnya boleh dibahagi-bahagikan kepada beberapa sumber tetapi untuk tujuan artikel ini, saya cuma akan terangkan 2 sumber sahaja iaitu sumber aktif dan juga sumber pasif.

Pendapatan aktif bermaksud, sumber pendapatan yang kita akan perolehi apabila kita melakukan sesuatu pekerjaan dengan berterusan, untuk satu tempoh masa yang ditetapkan  dan kita akan perolehi pendapatan daripadanya. Walaubagaimanapun, pendapatan aktif ini akan terhenti apabila kita berhenti melakukan pekerjaan tersebut. Contoh, pekerja swasta.

Pendapatan pasif pula bermaksud, sumber pendapatan yang kita akan dapat hanya dengan sekali pelaburan sahaja. Pelaburan yang saya maksudkan di sini termasuk pelaburan wang, atau mungkin pelaburan idea, mungkin juga pelaburan tenaga kerja dan juga lain-lain. Mengikut kesesuaian pekerjaan yang anda pilihlah. Labur sekali, tapi anda akan dapat hasil berkali-kali.

Bagi sesetengah orang, pendapatan pasif ini tidak penting. Tapi, sebenarnya kalau anda jenis bijak mengambil peluang yang tersedia ada zaman sekarang ni, pasti anda tidak akan lepaskan peluang untuk dapatkan pendapatan pasif ni. Terlalu banyak peluang yang terbentang depan mata. Kalau anda ada usaha buat kajian pasaran sikit, tak mustahil anda boleh jana pendapatan pasif yang berganda-ganda jumlahnya daripada pendapatan aktif anda setiap bulan!

Apa contoh pendapatan pasif yang anda boleh lakukan? Maksudnya, and labur sekali dan anda dapat untung berkali-kali? Terpulanglah. Ikut minat dan pengetahuan anda. Saya cadangkan anda pilih sumber untuk anda dapatkan pendapatan pasif anda itu berdasarkan kelebihan dan juga minat anda.

Sebagai contoh, saya minat menulis. Saya ada pengalaman menulis artikel blog dan juga review produk. Kelebihan saya ada dalam bidang penulisan. Jadi, saya boleh mendapatkan pendapatan pasif saya dengan menghasilkan ebook!! Ya, tahukah anda dah ramai yang dapat pulangan beribu-ribu dengan hanya menghasilkan ebook??

Idea utamanya ialah, saya hanya perlu labur idea, kerah tenaga sekali sahaja untuk menghasilkan sebuah ebook dan kemudian bila ebook ini sudah siap, masa inilah saya akan mula mendapat keuntungan berkali-kali!! Saya akan mula menjual ebook dan pendapatan pasif saya akan terhasil apabila promosi sudah mula dijalankan.

Cuma, untuk mempromosikan ebook saya ini, pastinya saya perlukan suatu jentera jualan automatik untuk memaksimakan keuntungan saya nanti. Syukur sangat sebab sekarang ni memang sudah sedia ada 1 sistem yang boleh membantu saya.

Saya cuma perlu fahamkan 9 Langkah Pendapatan Pasif sahaja, kemudian saya akan tiru langkah-langkah yang telah diajarkan, dan lepas tu saya cuma perlu duduk, tidur dan bila pagi-pagi saya boleh check baki akaun bank saya yang pastinya akan bertambah! Senang sangat nak dapatkan pendapatan pasif zaman sekarang ni. Tahu langkah yang betul, anda pasti berjaya.

Sekali kita dah tahu langkah-langkah nak dapatkan pendapatan pasif ni, kita dah tak perlu risau lagi tentang masalah kewangan. Kita tak perlu lagi sibuk tunggu hujung bulan untuk tunggu gaji bulanan kita masuk. Jadi, saya cadangkan anda untuk segera dapatkan langkah-langkah yang betul untuk jana pendapatan pasif anda sekarang!

Apa Sebenarnya Pendapatan Pasif?

Pendapatan pasif boleh didapati dalam banyak cara. Perkara pertama yang masuk akal, dan juga saya percaya antara contoh yang paling popular adalah hartanah. Jika anda memiliki untuk melabur dalam hartanah dan mendapat aliran tunai positif dari rumah, harta komersil, atau apartmen, ini adalah pendapatan pasif.

Jika anda menyewa bilik di rumah anda, itu merupakan pendapatan pasif juga. Anda hanya perlu memastikan rumah anda dapat disewa, dan kemudian pendapatan anda akan datang dalam bulan demi bulan.

Pendapatan faedah daripada akaun simpanan, saham dan unit trust juga adalah wang pasif. Bank membayar faedah kepada anda untuk menyimpan wang anda dalam akaun bank tersebut. Jika anda mempunyai laman web dengan iklan sepanduk atau iklan Google AdSense, yang boleh dinamakan pendapatan pasif juga.

Sekiranya anda melabur di mana-mana perniagaan, tetapi tidak mengurusnya, keuntungan anda dianggap sebagai pendapatan pasif.

Bagaimana dengan perniagaan? Itu bergantung pada bagaimana anda menubuhkannya. Orang kaya membuat perniagaan dan menyediakan sistem bisnes. Dengan cara itu, jika pemilik pergi bercuti selama sebulan ke negara lain, pekerja mengikuti sistem dan pemiliknya masih mendapat keuntungan.

Mana-mana perniagaan tentu akan bermula dengan banyak kerja, tetapi jika anda meluangkan masa untuk menubuhkan sebuah perniagaan supaya hasilnya dapat direproduksi (sama seperti francais), keuntungan tersebut menjadi pasif.

Apa-apa gaji yang anda dapatkan dari perniagaan anda dianggap “rezeki” tetapi keuntungan dianggap “pasif”. Sangat penting apabila memulakan perniagaan untuk memeriksa dengan seorang akauntan dan seorang peniaga untuk menubuhkan perniagaan anda yang memberi keuntungan secara finansial kepada anda yang terbaik.

Leave a Comment

error: Content is protected !!