Web Analytics

Kota Belud dan Pekan Koboi di Malaysia

Ini merupakan pertama kali bagi saya pergi melawat ke Kota Belud selepas dah berapa tahun duduk di Labuan.

kota belud
kota belud

Jarak dari Labuan ke Kota Belud agak jauh juga tapi perjalanan selama 5 jam seperti tidak dirasai langsung. Walaupun negeri di bawah bayu ini mempunyai lebih banyak hutan belukarnya berbanding hutan konkrit, tapi ianya tidak sedikit pun menyebabkan saya merasa seperti duduk di dalam hutan.

Memang serius! Negeri ini sebenarnya ada banyak tempat yang boleh diterokai. Walaupun di sepanjang laluan perjalanan pun sama juga ada banyak tempat yang berbaloi untuk dikunjungi.

Semasa perjalanan kami berhulu ke Kudat, terpaksa dihentikan buat seketika kerana suami dan anak-anak ingin berehat sambil menjamu selera di restoran KFC.

Uniknya restoran KFC di daerah Kota Belud yang terkenal dengan gelaran pekan koboinya ini betul-betul terletak di tengah-tengah laluan Kudat – Kota Kinabalu. Jadi sambil-sambil makan ayam goreng yang sedap tu, anda bolehlah mengambil peluang untuk melihat sendiri kesibukan aliran trafik di pekan ini ketika waktu puncak. Memang sesak juga pekan ni pada waktu puncak. Dan sekiranya bernasib baik, boleh melihat koboi menunggang kuda pulak. Kira pakejlah tu.

Oh ye… satu lagi, cuaca di tempat ini memang panas berbahang di sini. Jadi jangan anda lupa untuk serviskan air-cond kereta anda dan pastikan ia berada dalam keadaan yang berfungsi dengan baik sebelum bergerak membawa kereta sendiri.

Tempat-tempat menarik di Kota Belud

Pantai Rang Bulan

Pantai ini dalah berdekatan dengan Teluk Usukan. Pantai ini mempunyai pasir yang putih dan bersih dengan air laut yang jernih.

Pantai ini adalah milik persendirian dan mereka mengusahakan ladang penternakan ikan di laut. Anda boleh jalan ke ladang penternakan ikan itu dalam masa 1 minit saja dari pantai.

Terdapat beberapa Chalet asas yang boleh anda sewa di Pantai Rang Bulan ini. Anda boleh sewa chalet di sana dan santai di atas pantai untuk menikmati suasana yang amat menyeronokkan di sana.

Lawatan Pasar Minggu Kota Belud

Di pasar minggu, boleh anda perhatikan hasilan segar dan potongan harga yang ditawarkan di gerai yang dijalankan oleh petani tempatan, penternak lembu, dan nelayan.

Jika anda ingin beli cenderahati untuk bagi kawan-kawan, boleh anda dapatkan cenderahati yang hebat di sini. Antara cenderahati yang boleh anda dapat termasuk pakaian, keranjang tangan, barang kemas, dan barangan rumah yang lain.

Salah satu tarikan yang terbesar di pasaran ini adalah penjualan kerbau. Ini merupakan sesuatu yang lazim untuk menawarkan kepada orang asli sebagai sebahagian daripada pertukaran hadiah semasa majlis perkahwinan.

Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh melihat perlumbaan kerbau di Kota Belud.

Mantanani Islands

Pulau Mantanani merupakan pulau yang terbesar di Kota Belud. Ia adalah kira-kira tiga kilometer dari satu hujung ke satu hujung yang lain.

Di sini anda akan menemui dua buah perkampungan yang kecil. Kampung ini tiada jalan raya tetapi terdapat semakin banyak pusat peranginan yand didirikan di sini.

Kebanyakan resort adalah disediakan untuk penumpang hari dari Kota Kinabalu yang datang untuk bersantai dan menyelam di antara terumbu karang dan kapal perang Dunia Perang II.

Penyelaman adalah aktiviti yang banyak popular untuk dilakukan di sini sebab laut ini mempunyai penglihatan yang baik sehingga 30 meter.

Pantai ini dilindungi dengan katil rumput laut yang pernah menjadi habitat yang baik untuk dugong. Tetapi sedihnya peluang untuk menemui dugong sudah menjadi sangat jarang pada masa kini.

Tamu Kota Belud

Ini merupakan satu tempat yang anda mesti pergi kunjungi semasa anda berada di Kota Belud. Anda boleh mengetahui budaya tempatan negeri Sabah dengan mengunjungi Tamu Kota Belud.

Terdapat banyak tempat yang boleh anda pelajari untuk meningkatkan pengetahuan anda mengenai budaya tempatan yang unik ini.

Antara satu caranya adalah untuk anda mencelup ke dalam gaya hidup harian mereka dan memerhati budaya mereka dari jarak yang dekat.

Sekiranya anda berminat, anda boleh melawat Tamu Kota Belud untuk mendapatkan gambaran yang baik mengenai budaya tempatan serta penggunaan kemahiran tradisional mereka dalam menghasilkan produk buatan tangan yang berguna dan berharga.

Miki Survival Camp

Miki Survival Camp adalah bertentangan dengan semua yang anda harapkan di sebuah bandar besar. Dalam khemah ini, tidak ada elektrik, tidak ada talian telekomunikasi, tidak ada bunyi kereta yang membingungkan, dan tiada alat berteknologi tinggi yang kebanyakan tidak boleh hidup tanpa mereka tu.

Sebaliknya, anda akan mendapati diri anda dikelilingi oleh pokok-pokok yang besar dan rumput-rumput yang hijau. Terdapat juga pelbagai bunga yang cantik dan berbau wangi yang mengelilingi anda. Bunga-bunga ini mencerahkan seluruh persekitaran kehijauan.

Okaylah, setakat ini sahaja catatan pengembaraan saya untuk kali ini. Jumpa di entri seterusnya kerana saya ada sesuatu yang unik mengenai pekan Kota Belud untuk diceritakan.

Baca juga:

Leave a Comment

error: Content is protected !!