Web Analytics

Kakeibo – Taktik Wang Simpanan Jepun Yang Mudah

Pernahkah anda ingin menjimatkan wang untuk pergi bercuti ke Eropah, beli kereta baru, atau beli barang yang mahal?

Tetapi anda selalu rasa hairan bagaimana wang mempunyai keupayaan ajaib untuk menghilangkan diri semalaman, tepat selepas dapat gaji.

Ia kelihatan seperti orang Jepun tahu rahsia untuk mengekalkan duit dalam dompet mereka lebih lama, malah berlipat ganda duit yang mereka simpan.

kakeibo

Mereka pakai kaedah penganggaran Kakeibo dan penganggaran ini sekarang jadi semakin popular di seluruh dunia.

Apa Jadi Dengan Jepun?

Seratus tahun yang lalu, Jepun adalah negara pertanian tradisional – tidak seperti apa yang kita tahu sekarang.

Pada masa itu negara Jepun tiada robot. Jadi, bagaimana ia berjaya menjadi negara yang mempunyai teknologi yang sungguh canggih, dengan ekonomi maju dan menikmati taraf hidup yang tinggi?

Salah satu sebabnya ialah kecekapan untuk urus wang mereka sendiri.

Orang Jepun adalah pakar dalam kewangan peribadi dan cara yang mereka gunakan ialah Kakeibo.

Ini bermakna mereka tidak membeli beg tangan ketiga dalam 2 bulan dan mereka dapat menjimat wang sehingga 35% dari pendapatan mereka.

Bagus kan? Sekarang bersiap sedia untuk mengambil nota.

Apa Itu Kakeibo?

“Kakeibo” diterjemahkan sebagai “buku akaun isi rumah.” Ia merupakan buku nota di mana anda menulis pendapatan dan perbelanjaan anda.

Lama sebelum sebarang aplikasi kewangan atau jadual digital muncul, Jepun sudah pakai sistem ini rekod belanjawan. Dan ia terus berfungsi hari ini.

Idea alat penjimatan ini adalah untuk menjejaki berapa banyak yang anda peroleh dan belanja secara terperinci. Matlamat akhirnya adalah untuk meningkatkan simpanan anda.

Lihat macam sangat mudah? Memang bukan susah sangat jika anda tahu apa yang anda buat.

Cara ini tiada aplikasi, tiada teknologi, tiada pengiraan yang rumit. Apa yang anda perlu buat adalah tolak semua benda yang tidak perlu dan memberi tumpuan kepada tabiat dan keputusan anda.

Ini adalah bagaimana Fumiko Chiba, pengarang buku “Kakeibo: The Art of Budgeting Jepun” menerangkan kecekapan kaedah simpan wang.

Kakeibo muncul pada tahun 1904 dan bertambah popular terima kasih kepada wartawan wanita pertama di Jepun – Hani Motoko, yang menjualnya kepada khalayak ramai.

Walaupun Jepun pada masa itu masih cuma sebuah negara tradisional, tetapi kemunculan Kakeibo sudah memberi wanita kebebasan dan kawalan ke atas keputusan kewangan.

Pada masa kini, terdapat puluhan buku, majalah dan artikel yang dikhaskan untuk Kakeibo diterbitkan di banyak negara.

Peminat Kakeibo tahu bahawa anggaran yang munasabah dapat membantu mereka menjimatkan wang.

Daripada berfikir tentang perkara-perkara yang anda tidak mampu, anda menukar perhatian anda kepada apa yang penting, dan apa yang boleh dibelanja.

Kakeibo berdasarkan 4 soalan utama:

  1. Berapa banyak wang yang anda ada?
  2. Berapa banyak yang anda ingin simpan?
  3. Berapa banyak yang anda belanjakan?
  4. Bagaimana anda boleh membuat perbelanjaan yang lebih baik?

Untuk membuat anggaran gaya Kakeibo, anda memerlukan 2 buku nota – satu nota besar dan satu kecil.

Jika anda nak, anda boleh membeli jurnal Kakeibo khas, tetapi sebenarnya apa-apa jenis nota pun boleh anda pakai.

Anda akan menggunakan nota yang besar untuk menulis pendapatan, merancang perbelanjaan dan simpanan wang anda.

Bagi nota yang kecil, anda akan membawanya bersama dengan anda untuk merakam semua perbelanjaan dalam masa nyata. Dengan ini, anda tidak akan lupa untuk rekod satu sen pun yang anda belanja.

Menggunakan buku nota kecil adalah mudah: anda hanya membuat nota setiap kali anda membelanjakan wang.

Anda boleh menyusun buku nota besar seperti yang anda mahu, tetapi ia mesti mencerminkan perkara berikut:

Pelan pendapatan bulanan

Ia boleh dilakukan sebagai jadual atau senarai peluru.

Anda perlu merakam semua wang yang anda dapat sebagai pendapatan: bayaran pendahuluan, gaji, hutang, pulangan, wang yang anda dapat dari menjual komputer riba bekas, dan lain-lain.

Pada permulaan bulan, anda meletakkan pendapatan anda ke dalam jadual.

Anda boleh menambah nota mengenai wang tambahan dalam warna yang berbeza atau dalam huruf besar.

Pelan simpanan bulanan

Anda menulis berapa banyak wang yang anda ingin masukkan ke dalam kotak wang atau akaun simpanan.

Adalah penting untuk menentukan jumlah ini sebelum anda mula merancang perbelanjaan anda.

Pelan perbelanjaan bulanan

Di sini, anda menulis perbelanjaan biasa anda: bil utiliti, sewa rumah, mudah alih, bil internet, dan sebagainya.

Wang yang ditinggalkan selepas anda menolak perbelanjaan biasa dan jumlah yang anda ingin simpan harus dibahagikan kepada 4 kategori:

1. Perbelanjaan untuk hidup

Ini termasuk makanan, produk pembersihan rumah, pakaian, perubatan, minyak kereta atau pakai pengangkutan awam.

2. Budaya dan pendidikan

Kursus, latihan, beli buku, tiket ke muzium akan jatuh ke dalam kategori ini.

3. Hiburan

Perbelanjaan atas hiburan pun perlu dicatatkan juga, dan ini mungkin merupakan lubang hitam yang memakan wang anda!

Ini termasuk pertemuan dengan rakan, tengok wayang, karaoke, restoran, beli kosmetik dan pakaian yang anda tidak perlukan.

Anda mungkin berhujah bahawa seseorang tidak boleh tolak untuk beli gincu, tudung dan baju kurung, tetapi Kakeibo tidak berbelas kasihan.

Itulah sebabnya ia berfungsi dengan baik!

4. Kategori akhir adalah “Lain-lain”

Ia untuk segalanya yang tidak disebut dalam 3 kategori yang senaraikan tadi.

Terserah kepada anda untuk menentukan nisbah antara 4 kategori.

Jika anda merancang dengan bijak, ia tidak akan sukar untuk kekal dalam had semasa bulan itu.

Pada akhir setiap bulan anda akan menganalisis jika anda telah berjaya mengikuti rancangan dan simpan atau belanjakan wang tambahan.

Ia akan membolehkan anda membuat anggaran yang lebih tepat untuk bulan depan dan melihat mana perbelanjaan yang perlu diperbetulkan.

Walaupun anda tidak mempunyai rancangan besar untuk simpan duit yang banyak, anda akan melihat di mana kebanyakan wang anda habiskan.

Sebagai contoh, anda mungkin terlalu banyak menghabiskan wang atas makanan.

Bagaimana anda boleh jimat sikit dari kategori ini?

Anda mungkin berfikir tentang melangkau makan tengah hari di restoran atau memasak di rumah dan bukannya keluar makan malam seperti apa yang anda buat setiap malam.

Anda akan kagum berapa banyak yang anda boleh simpan dengan ikut petua ini sahaja.

Sekiranya membeli-belah adalah hobi kegemaran anda, anda perlu menghadapi angka apabila anda tulis semua yang anda beli.

Setengah kegembiraan hilang apabila anda perlu merakamkan bil anda.

Jika anda mempunyai impian besar dan sudah memandu kereta baru di dalam impian anda, berikut adalah helah lain yang dapat membantu anda menyimpan lebih banyak wang lagi.

1. Di waktu petang, letakkan semua wang ganjil yang ada dalam kantong anda dalam kotak wang. Apa yang kelihatan seperti segelintir duit syiling akan berubah menjadi jumlah besar pada akhir bulan.

2. Masukkan semua hutang yang dikembalikan kepada kotak wang. Malah, ia bukan pendapatan. Anda hanya mendapatkan kembali wang yang telah diambil dari anda sebelum ini. Lagipun, anda telah berjaya hidup tanpa ia sepanjang masa.

3. Apabila menukar wang, masukkan sedikit ke dalam kotak wang. RM1 atau RM2 pun sudah cukup, mereka akan bertukar menjadi lebih besar pada masa kelak.

4. Setiap kali anda membeli sesuatu, bulat jumlahnya. Katakanlah, jika anda mempunyai bil RM 74, bulatkannya kepada RM 100 dan masukkan RM 26 lagi ke dalam kotak wang. Ia adalah alat yang hebat yang membolehkan anda menjimatkan setiap hari.

5. Lakukan sistem penalti untuk diri sendiri. Anda boleh “menghukum” diri anda secara kewangan untuk tabiat buruk seperti tukar alat-alat kereta dengan kerap atau mempunyai hujah dengan rakan kongsi atau kawan. Setiap kali, masukkan RM 1 dalam kotak wang anda.

Sekiranya motivasi itu tidak mencukupi, masukkan RM 10. Tetapi jangan terlalu keras pada diri sendiri! Anda akan mendapat faedah daripada ini: sama ada anda akan menjadi kaya atau anda akan jadi lebih disiplin.

6. Bahagikan wang yang akan dibelanjakan setiap bulan kepada 4 bahagian. Segala-galanya yang tertinggal dari anggaran 7 hari akan masuk ke kotak wang juga.

7. Letakkan apa-apa pembelian tidak mendesak selama sebulan. Jika anda masih mahu membelinya selepas itu, maka belilah. Ini akan menjimatkan anda dari membuat perbelanjaan impulsif, yang boleh merosakkan sebarang belanjawan.

8. Sentiasa buat senarai membeli-belah sebelum anda pergi ke pasar raya. Nasihat ini sudah lama diberitahu oleh ramai orang, tetapi siapa yang sebenarnya mengikutinya? Peminat Kakeibo lakukan, dan ia berfungsi untuk mereka.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa negara yang paling maju teknologi ini masih menulis semua perkara ini dalam nota dan bukan meletakkan segala-galanya dalam aplikasi.

Fumiko Chiba mengatakan bahawa Kakeibo menjadikan anda fokus pada matlamat kewangan anda dengan lebih baik daripada mana-mana digital peranti.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kita masih ingat sesuatu yang telah kita tulis lebih baik daripada sesuatu yang ditaip dengan keyboard.

Proses penulisan mengaktifkan bahagian otak yang membolehkan maklumat lulus secara langsung ke dalam ingatan.

Menaip tidak berbuat demikian: tangan kita berfungsi secara automatik. Sebab itulah kenapa memori motor hampir kekal.

Katakanlah, jika anda ingin mempelajari bahasa Jepun atau Ingeris, atau bahasa lain, sebaiknya tulis kata-kata baru ini di atas kertas.

Jika anda melangkau langkah itu, mereka akan meninggalkan memori anda sebaik saja anda menutup komputer riba.

Penulisan membuat proses peribadi. Kita menginternalisasi semua yang kita tulis dengan tangan; ia menjadi lebih penting kepada kita. Jadi, itu menjelaskan mengapa aplikasi berteknologi tinggi mungkin tidak berfungsi berbanding dengan pen dan buku nota.

Seperti yang anda lihat, kaedah penganggaran Jepun adalah mudah dan cekap. Berjuta-juta orang di seluruh dunia telah menjadi lebih baik berikutan Rancangan Kakeibo.

Adakah anda mahu mencubanya juga?

Baca juga:

Leave a Comment

error: Content is protected !!