Web Analytics

Kadar Cukai Jalan(Road Tax) dan Kalkulator Untuk Kiraan


Road Tax Calculator

Yearly Repayment

-

Saloon:
Sedan / Hatchback / Coupe / Wagon / Convertible

Non Saloon:
MPV / SUV / Pick-up / Commercial


 

Jika anda beritahu kawan bahawa anda ingin beli kereta yang mempunyai CC yang tinggi, kebanyakan daripada mereka akan nasihat anda untuk beli CC yang lebih rendah sebab harga cukai jalan untuk kereta yang mempunyai CC yang tinggi adalah sangat mahal.

Ya, memang cukai jalan di Malaysia adalah semakin mahal jika CC kereta ini semakin tinggi. Dan cuak jalan mesti dibayar sekali setahun.

Tetapi tahukah anda mengapa kos cukai jalan bagi sebuah kereta CC yang tinggi boleh mempunyai perbezaan yang sangat besar berbanding dengan CC yang rendahl? Mari kita lihat bersama macam mana struktur pungutan cukai jalan di negara ini.

Faktor-Faktor Yang Menentukan Caj Cukai Jalan

Di Malaysia, caj cukai jalan ditentukan terutamanya oleh beberapa faktor. Selain CC, factor-faktor lain yang dipertimbangkan termasuk model kereta, pendaftaran persendirian atau pendaftaran syarikat, kereta itu berada di Semenanjung Malaysia atau Sabah/Sarawak. Semua factor ni boleh mempengaruhi cukai jalan untuk kereta anda. harga.

Pertama sekali, mari kita mulakan dengan model kereta yang berlainan. Ini boleh dibahagi kepada dua kategori kenderaan utama, iaitu Saloon dan Non-Saloon.

Kereta yang dikategori dalam kumpulan sedan termasuk Hatchback), Wagon, Coupe dan Convertible. Untuk kumpulan Non-Saloon pula adalah termasuk MPV, SUV dan Pick Up.

Untuk kereta yang mempunyai 1600cc ke bawah, perbezaan untuk kedua-dua kategori ini tidak berbeza.

Tetapi untuk CC yang lebih dari 1600cc, perbezaan akan jadi sangat ketara. Ini juga adalah sebab mengapa jika anda beli kereta Ford Mustang 5.0L, cukai jalan yang perlu dibayar akan jadi sangat tinggi.

Ini adalah sebah struktur cukai jalan di Malaysia adalah berdasarkan pada penggantian enjin dan pihak berkenaan menggunakan algoritma progresif untuk mengira harga cukai jalan.

Perlu dinyatakan bahawa, sebaliknya, caj cukai jalan untuk model Non-Saloon yang mempunyai CC tinggi akan lebih murah berbanding dengan model Saloon. Untuk perincian, sila rujuk senarai berikut untuk kenderaan yang berdaftar atas nama persendirian:

roadtax calculation my 01

roadtax calculation my 02

Untuk membolehkan anda lebih mudah faham tentang macam mana kiraan caj cukai jalan dibuat, di bawah saya mengambil contoh Toyota Camry 2.5V.

Kereta model ini mempunyai 2,494 cc. Jadi dalam jadual yang ditunjukkan, ia berada di golongan 2,001 hingga 2,500 cc.

Harga asas cukai jalan untuk kereta ini adalah RM 380, dan Selepas 2,000 cc, jurang antara setiap cc akan meningkat sebanyak RM 1. Jadi RM 380 + RM 494, dan jumlah cukai jalan yang dikenalkan untuk Toyota Camry 2,494 cc itu adalah RM 874.

Caj Untuk Kenderaan Daftar Atas Nama Syarikat

Jadual yang diberikan di atas adalah struktur cukai jalan yang didaftarkan untuk kenderaan secara persendirian. Untuk kenderaan Saloon yang didaftarkan atas nama syarikat, ia akan mempunyai caj cukai jalan yang berbeza.

Anda boleh merujuk ke senarai berikut:

roadtax calculation malaysia 03

Perlu anda tahu juga bahawa struktur cukai jalan di Semenanjung Malaysia adalah berbeza dengan Sabah/Sarawak. Ini sebenarnya berdasarkan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan Negara.

Di samping itu, sistem jalan raya di Sabah/Sarawak tidak lengkap seperti di Semenanjung Malaysia. Ini menyebabkan orang tempatan cenderung untuk membeli kereta besar seperti Pickup atau SUV. Oleh kerana ini, cukai jalan pun adalah beza sikit. Di sini saya senaraikan struktur cukai jalan di Sabah/Sarawak:

road tax east malaysia saloon

road tax big car east malaysia

Jadi, jika anda ingin membeli kereta yang mempunyai CC yang tinggi, perlu anda buat semakan atas caj cukai jalan yang akan dikenakan atas kereta anda. Semak sama ada anda mampu untuk tanggung caj tersebut baut setiap tahun.

Baca juga:

Leave a Comment

error: Content is protected !!