Web Analytics

Jenis Pelaburan Emas Yang Ada di Malaysia

Adakah anda tahu apa asas maksud tentang pelaburan emas? Pada masa dulu, asas pelaburan emas ialah beli emas dengan wang tunai dan sebaliknya pembeli akan memperolehi emas fizikal.

Cara asas untuk mendapat keuntungan ialah beli emas fizikal dengan harga yang rendah dan tunggu sampai harga emas naik, boleh jual emas itu dengan harga yang lebih tinggi.

Ramai orang suka beli emas sebab mereka anggap emas sebagai satu pelaburan yang boleh dapat keuntungan jika boleh pegangnya untuk masa yang lama.

Ramai orang suka beli emas yang mempunyai ketulenan 999.9. Sebab emas jenis ini mempunyai susut nilai yang rendah. Dan di Malaysia, terdapat banyak tempat yang ada jual emas. Antara yang paling popular adalah Ar Rahnu. Ia mempunyai cawangan yang banyak di seluruh Malaysia.

labur emas

Membuat Pelaburan Dalam Emas

Sekarang kadar faedah simpanan tetap di bank adalah sekitar 3%. Dengan kadar yang rendah ini, ramai orang mula fikir untuk melaburkan wang mereka di tempat lain untuk mendapat pulangan yang lebih tinggi. Adakah pulangan dari pelaburan emas adalah tinggi?

Mari kita lihat dahulu cara dan jenis pelaburan emas yang ada di Malaysia. Pada dasarnya, emas pelaburan terbahagi kepada dua jenis utama, iaitu Emas Kertas(Paper Gold) dan Emas Fizikal(Physical Gold).

Emas Fizikal adalah membeli sebatang emas batangan(Gold Bar) atau duit syiling emas (Gold Dinar). Pasaran menjual emas, termasuk kedai emas biasa atau dari syarikat pelaburan emas terkenal seperti Ar Rahnu atau Public Gold.

Secara amnya, jongkong emas yang paling biasa dan dikenali di Malaysia merangkumi:

  • Jongkong Emas PAMP Suisse
  • Jongkong Emas Poh Kong
  • Jongkong Emas Public Gold

Emas Kertas adalah emas yang dijual oleh bank umum seperti Public Bank, UOB, CIMB, Maybank, dan bank lain. Kami tidak perlu menggunakan “emas” yang sebenarnya untuk buat tranksasi. Apa yang perlu kita buat adalah buka akaun “pelaburan emas” dengan bank yang berkenaan dan ambil buku laluan seperti akaun simpanan sudah jadi.

Antara bank-bank yang popular dengan tranksasi jongkong emas adalah seperti berikut:

  • Public Bank Gold Investment Account (GIA)
  • Maybank Gold Saving Passbook Account (GSPA)
  • UOB Premier Gold Account (PGA)
  • UOB Gold Savings Account (GSA)
  • CIMB Bank Gold Deposit Account (GDA)

Jenis Pelaburan Emas Yang Sedia Ada

Terdapat beberapa cara untuk membuat pelaburan dalam emas. Antaranya termasuk pelaburan di jongkong emas, syiling emas, akaun pengurusan emas, sijil emas, niaga hadapan emas, dan opsyen emas.

1. Melabur dalam jongkong emas

Pada masa ini, cara utama bagi kebanyakan individu melabur emas di negara kita adalah dengan melabur dalam jongkong emas. Terdapat dua jenis jongkong emas yang biasa dilabur, iaitu jongkong emas biasa dan jongkong emas peringatan.

Harga jongkong emas biasa berbeza dengan harga jongkong emas peringatan. Harga penerbitan jongkong emas peringatan berharga mengikut kaedah penetapan harga perhiasan emas. Secara amnya, harga penerbitan = kos + 10% cukai pertambahan nilai + 5% cukai penggunaan + keuntungan.

Harga jongkong emas pelaburan biasa berdasarkan pada harga emas ditambah dengan kos pemprosesan dan edaran tertentu. Oleh itu, harga jongkong emas peringatan adalah lebih tinggi daripada jongkong emas pelaburan biasa.

Spesifikasi jongkong emas

Spesifikasi jongkong emas adalah berbeza untuk negara yang berlainan. Tetapi menurut praktik internasional, jongkong emas yang memasuki pasar harus ditandai dengan kehalusan dan beratnya ketika dilemparkan di kilang, serta kode nombor dan nama kilang.

Pengecoran dan pembungkusan bar emas

Dalam keadaan biasa, pelabur sering kali harus membeli jongkong emas yang dibuat oleh syarikat penyulingan terkenal. Sebab buat macam ini akan dapat menjimatkan banyak kos dan prosedur ketika menjualnya di masa depan.

Sekiranya sesuatu emas dihasilkan oleh syarikat yang tidak dikenali, pembeli emas akan mengenakan yuran analisis. Jongkong emas yang dijual oleh peniaga emas terkenal antarabangsa dibungkus dalam kantung kedap udara.

Selain emas di dalamnya, terdapat sijil meterai yang dipaparkan di luar bungkusan. Jika jongkong emas ini dibuat dari syarikat penyulingan terkenal, maka ramai peinaga akan percaya terhadap emas itu dan ia juga akan jadi lebih senang dijual tanpa perlu buka bungkusan emas itu untuk memastikan ia adalah benar-benar tulen.

Unit pengukuran untuk transaksi jongkong emas

Disebabkan kebiasaan dan peraturan perdagangan dan transaksi di pasar emas di negara berlainan adalah berbeza, jadi unit pengukuran untuk emas juga berbeza.

Pada masa ini, unit pengukuran yang lebih biasa digunakan di pasaran emas antarabangsa adalah troy ounce. Troy ounce adalah unit pengukuran yang digunakan khusus untuk urus niaga komoditi logam mulia. Ia berbeza dengan ounce tetap. 1 ons malar sama dengan 28.3495 gram, dan 1 ons troy sama dengan 31.1035 gram.

Saluran pelaburan untuk jongkong emas

Terdapat 2 saluran utaman untuk pelaburan jongkong emas.

  • Yang pertama adalah saluran pelaburan yang melibat syarikat pengeluaran emas, syarikat perhiasan emas, broker emas, ejen emas, bank perdagangan, dan pelabur institusi.
  • Yang kedua adalah urus niaga di tempat asing yang terlibat dengan perusahaan kecil dan sederhana (SME) dan pelabur individu di bank perdagangan, kedai emas, dan kedai barang kemas.

Pada masa ini, pelabur emas individu di negara kita terutama berdagang secara transaksi di tempat asing.

gold

2. Melabur dalam syiling emas

Terdapat dua jenis syiling emas, iaitu syiling emas tulen dan syiling emas peringatan. Nilai syiling emas tulen pada dasarnya sama dengan kandungan emas, dan harga pada dasarnya berubah-ubah dengan harga emas antarabangsa.

Syiling emas tulen terutama untuk memuaskan koleksi pengumpul duit syiling, dan fungsi nilai tambah sebagai pelaburan bukan baik sangat. Tetapi mereka mempunyai penampilan, penghargaan, dan peredaran yang kuat dan fungsi yang dapat dicapai dan pemeliharaan nilai. Jadi mereka masih merupakan satu jenis pelaburan yang menarik bagi para pengumpul.

3. Akaun pengurusan emas

Akaun pengurusan emas merujuk kepada kuasa penuh broker untuk mengendalikan akaun emas pelabur. Ini adalah kaedah pelaburan yang berisiko. Kuncinya terletak pada pengetahuan profesional, tahap operasi dan reputasi broker.

Secara umum, syarikat yang menyediakan pelaburan semacam ini mempunyai pengetahuan profesional yang agak kaya, dan yuran yang dikenakan tidak tinggi. Pada masa yang sama, syarikat mempunyai keperluan yang relatif tinggi untuk pelanggan dan memerlukan pelaburan yang agak besar.

4. Sijil emas

Ini adalah kaedah pelaburan yang agak popular di seluruh dunia. Sijil emas yang diberikan oleh bank dan penjual emas mengelakkan risiko menyimpan emas untuk pelabur. Institusi pengeluaran memberi sijil emas yang menunjukkan bahawa pelabur berhak memperolehi emas yang dibeli pada bila-bila masa.

Pelabur boleh menukar sijil emas mereka kepada wang tunai pada harga emas semasa untuk mendapatkan kembali pelaburan mereka. Sijil yang mereka perolehi dapat ditransaksi di pasaran secara bebas.

Melabur dalam sijil emas memerlukan komisen tertentu untuk dibayar kepada institusi pengeluaran, yang kira-kira sama dengan yuran simpanan emas fizikal.

5. Transaksi Komoditi emas

Secara umum, pembeli dan penjual komoditi emas akan menjual dan membeli semula bilangan kontrak yang sama dengan kontrak sebelumnya sebelum tarikh tamat kontrak. Lain kata ialah menutup kedudukan tanpa penghantaran emas sebenar.

Keuntungan atau kerugian setiap transaksi adalah sama dengan perbezaan antara kedua-dua kontrak dalam harga yang berlawanan. Cara jual beli inilah yang biasanya disebut orang sebagai spekulasi emas.

Transaksi kontrak komoditi emas hanya memerlukan deposit sekitar 10% dari jumlah transaksi kerana kos pelaburan, yang memiliki leverage yang lebih besar, dan sejumlah kecil dana mempromosikan transaksi besar. Oleh itu, transaksi komoditi emas juga disebut transaksi deposit.

6. Opsyen emas (Gold Option)

Opsyen adalah harga yang dipersetujui oleh pembeli dan penjual di masa depan, dan mempunyai hak tetapi bukan kewajiban untuk membeli sejumlah yang mendasari.

Sekiranya pergerakan harga bermanfaat bagi pembeli opsyen, mereka akan menggunakan hak mereka untuk memperoleh keuntungan. Sekiranya trend harga tidak menguntungkan, hak untuk membeli diketepikan, dan satu-satunya kerugian adalah kos membeli opsyen pada masa itu.

Oleh kerana taktik pelaburan opsyen emas lebih rumit dan sukar dikuasai, tidak ada terlalu banyak pasaran opsyen emas di dunia pada masa ini.

Leave a Comment

error: Content is protected !!