Web Analytics

Cara Jual Emas Terpakai Dengan Harga Tinggi

Hari ini, dengan harga emas yang melambung tinggi di pasaran pelaburan, maka ia membolehkan seseorang untuk menjual emas di mana-mana sahaja. Biarpun di bandar yang besar atau di mana-mana negara yang anda kunjungi. Permintaan untuk emas adalah begitu tinggi sebab di pasaran sekarang tidak ada emas yang mencukupi, yang menjadikan membeli emas terpakai satu perniagaan yang berkembang dengan cepat.

emas terpakai

Bilakah Masa Terbaik untuk Menjual Emas?

Masa terbaik untuk menjual emas adalah ketika harga spot emas naik ke tahap yang tinggi dan anda mempunyai kehendakan untuk menjual syiling emas, barang kemas, atau barang emas pemilikan anda.

Emas adalah seperti komoditi lain, nilainya sentiasa berubah-ubah. Seperti pasaran saham, dapat tahu sama ada harga emas akan meningkat atau menurun, dan “mengalahkan pasaran” adalah sesuatu yang sukar dilakukan oleh para pelabur yang bijak.

Sekiranya anda mempunyai sejumlah besar emas dan ingin menjual pada masa yang terbaik, anda boleh menggunakan ramalan dan analisis emas untuk terus mengikuti trend pasaran. Ini dapat memberikan maklumat berguna mengenai harga emas, tetapi seperti yang berkaitan dengan pasaran, ramalannya tidak selalunya boleh memberi anda maklumat yang sempurna.

Oleh kerana itu, ia merupakan cara yang lebih baik untuk menjual emas ketika anda memerlukan wang tunai, dan apabila anda merasakan bahawa harga emas berada pada tahap yang cukup tinggi untuk anda menjual barang emas anda.

Dapatkan Sebut Harga dari Pembeli

Sebaik saja barang emas anda telah disusun dan ditimbang, maka boleh anda pergi untuk mendapatkan sebut harga. Anda mesti mendapat sebut harga sekurang-kurangnya dari tiga pihak yang berlainan.

Boleh anda mulakan dengan mendapatkan sebut harga dengan buat panggilan telefon. Dapatkan sebut harga dari pembeli dengan memberitahu mereka berapa berat untuk setiap karat emas dan minta untuk dapat sebut harga bagi semua keberatan emas itu.

Perlu anda berhati-hatilah dengan syarikat yang hanya menyebut “harga per gram” kerana mereka mungkin hanya merujuk kepada emas 24karat.

Sentiasa cuba untuk dapatkan harga setinggi mungkin. Sekiranya pembeli tidak mahu memberi anda sebut harga melalui telefon sebab mereka takut keterangan yang diberikan oleh anda tidak mencukupi dan mereka tidak pasti tentang apa yang anda miliki. Maka anda boleh ambil gambar atau video untuk tunjuk kepada mereka terlebih dahulu.

Sekiranya anda sudah dapat sebut harga melalui telefon tentang barang emas yang anda ingin jual itu, tanyakan kepada mereka sama ada terdapat apa-apa caj atau bayaran yang mereka tidak nyatakan dalam telefon.

Menjual Emas Kepada Kedai Pajak Gadai

Model perniagaan pajak gadai didasarkan pada pinjaman jangka pendek dan bercagaran yang dijamin dengan barangan berharga. Dalam kebanyakan kes, pinjaman hanyalah sebahagian kecil daripada nilai sebenar item tersebut, dan kadar faedahnya sedikit lebih tinggi daripada kadar faedah bank untuk pinjaman peribadi.

Kebaikan dan Keburukan Untuk Menjual Emas di Kedai Pajak Gadai

Menjual barangan emas kepada kedai pajak gadai merupakan pilihan yang baik dalam situasi tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat kelebihan dan kekurangan menjual melalui kedai pajak gadai yang harus anda perhatikan sebelum anda pajakkan barangan emas anda.

Kebaikan

  • Anda boleh terima pembayaran dengan segera untuk emas anda. Ini merupakan cara yang lebih cepat untuk dapat wang daripada cara lain untuk menjual emas anda.
  • Tidak perlu menghantar emas anda dan tunggu beberapa hari untuk pembeli dalam talian menerimanya.
  • Senang untuk cari kedai pajak gadai sebab kebanyakan bandar sederhana hingga besar mempunyai beberapa kedai pajak gadai yang ada beli emas.

Keburukan

  • Kedai gadai biasanya membayar dengan harga yang lebih rendah berbanding dengan pembeli emas dalam talian yang pakar.
  • Walaupun tidak dijamin, beberapa kedai pajak gadai menggunakan taktik penjualan tekanan tinggi untuk mendapatkan tawaran yang lebih baik ketika membeli emas dari anda.
  • Sesetengah pekerja kedai pajak gadai biasanya tidak pakar dalam emas dan mungkin tidak menyedari nilai sebenar untuk emas anda.

Cuba Elakkan Untuk Jual Emas Kepada Kedai Barang Kemas

Kedai barang kemas kemungkinan besar tidak dilesenkan untuk membeli emas anda. Ini bermaksud sekiranya sesuatu yang tidak diingini berlaku, lesen membeli emas mereka akan ditarik balik oleh pihak berkuasa. Selain itu, mereka juga tidak mempunyai timbangan yang dikalibrasi yang diperiksa oleh jabatan timbangan dan ukuran.

Tukang emas dalam kedai barang kemas biasanya akan meyakinkan dan menekan anda untuk membeli barang di kedai mereka. Ini boleh menjadi keadaan yang tidak selesa apabila anda hanya ingin menjual barang kemas anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengunjungi kedai barang kemas, sebelum itu adalah baik untuk anda dapatkan rujukan dari rakan anda di Facebook atau periksa ulasan Google Map.

Menjual emas kepada kedai barang kemas adalah pilihan yang cepat dan selamat, tetapi anda mungkin tidak akan mendapat wang sebanyak mungkin dari kedai barang kemas jika anda memilih untuk menjual emas kepada mereka.

Emas Terpakai Yang Berlainan Akan Menerima Harga Yang Berbeza

Faktor utama ada kaitan dengan kualiti emas yang dijual. Emas 24 karat adalah dengan semua standard emas berkualiti tinggi yang dimiliki dan akan memperoleh harga tertinggi yang paling hampir dengan harga spot pasaran.

Sebaliknya, emas 10 dan 12 karat adalah kesucian terendah kerana mencampurkan dengan logam lain untuk kekuatan dan anda cuma akan dapat jual dengan harga yang rendah.

Apakah tempat terbaik di Malaysia untuk menjual emas terpakai anda?

Kedai emas dengan nilai terbaik

  • Malabar Emas & Berlian
  • GRT Jewellers Sdn. Bhd.
  • Sms Deen Jeweler

Bank Pajak Gadai

  • Ar-Rahnu Xchange

Tawaran pertama yang anda dapat tidak semestinya tawaran yang paling baik. Tidak kira sama ada anda berunding dengan peniaga emas atau peruncit barang kemas. Kumpulkan sebanyak mungkin tawaran dan bandingkan sebelum membuat keputusan anda.

Leave a Comment

error: Content is protected !!