Web Analytics

Cara Beli Rumah Lelong Masa Kini

Apa Itu Rumah Lelong?

Basically, anda semua faham tak apa maksudnya Rumah lelong ni?

Rumah lelong ni sebenarnya merupakan rumah yang mana pemilik asalnya gagal untuk menjelaskan bayaran rumah tu setiap bulan untuk tempoh yang agak lama. Jadi, bank akan isyhtiharkan sebagai rumah lelong tetapi DIJUAL DENGAN HARGA YANG LEBIH MURAH.

Ini bermakna sesiapa yang berminat untuk membeli rumah juga berpeluang untuk mendapatkan rumah lelong itu dengan harga yang lebih murah berbanding dengan harga pasaran.

rumah lelong

Dengar harga yang jauh lebih murah tu memanglah best kan tapi hati-hati. Buat sikit kajian berkenaan rumah yang anda nak beli tu. Contohnya, paling cikai pun anda kenalah tahu maklumat terperinci pasal kawasan rumah yang anda nak beli tu. Tengok jugalah tujuan anda nak beli rumah lelong tu untuk apa. Untuk tinggal sendiri atau untuk dijual balik kepada orang lain. Ini penting ya!

Kaji lokasi rumah lelong tu, strategik ke tidak dengan tujuan anda tu. Lepas tu, kalau rasa betul berkenan dengan rumah tu, barulah dapatkan maklumat tentang pengishtiharan jualan dari pelelong asal rumah tu. Lepas tu, bila dah selesai bahagian tu anda boleh sediakan duit tunai atau bank draf ke atau apa-apa dokumen yang berkaitanlah sebagai pra-syarat nak beli rumah macam biasa.

Cuma, saya nasihatkan pada sesiapa yang belum ada pengalaman membeli rumah lelong ni lebih baiklah guna orang tengah. Cari agen jual beli rumah yang anda kenal dan arif bab ni. Takut juga kalau tersilap langkah, nanti duit anda lesap tapi rumah tak dapat. kan?

Jadi, pastikan sebelum anda ambil keputusan nak beli rumah lelong tu anda dapatkan sikit ilmu cara beli rumah lelong. Bila dah khatam ilmu ni, bolehlah cari agen pulak sebab agen pun bukan boleh percaya 100% sebab ada juga yang kaki kencing juga. Senang cakap, dapatkan ilmu dulu!

As you most likely will not be able to view the actual unit, it may not be possible to fully ascertain the repair works needed. However, before the auction date, pay a visit to the unit and look at it from the outside – this can give you a rough idea of the property’s condition.

Menyelidik Dan Mengkaji Pemaju Hartanah Itu

Boleh anda melakukan pemeriksaan latar belakang atas pemaju hartanah itu. Sekiranya tajuk hartanah itu masih di bawah nama pemaju, pembida perlu terlebih dahulu menyemak sama ada pemaju masih merupakan syarikat yang masih wujud dalam bidang itu. Jika pemaju itu sudah bankrap dan syarikatnya telah dibubarkan, maka ia mungkin akan timbulkan masalah untuk memindahkan tajuk strata (strata title) kepada anda selepas anda memenangi bida untuk rumah lelong tu.

Pergi Tengok Rumah Sebenar Sebelum Tarikh Lelongan

Memandangkan kemungkinan anda tidak dapat melihat keseluruhan unit rumah lelong itu, anda mungkin tidak dapat memastikan dengan sepenuhnya kerja-kerja pembaikan yang diperlukan. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat lawatan ke unit rumah itu sebelum tarikh lelongan.

Anda boleh melihat dari luar dan membuat jangkaan tentang rumah itu. Ini dapat memberikan anda gambaran kasar mengenai keadaan rumah dan anda boleh membuat keputusan sama ada rumah itu berbaloi untuk beli atau tidak.

Kebaikan Untuk Beli Rumah Lelong

Terdapat banyak kebaikan untuk membeli rumah lelong, antara manfaat yang boleh anda dapat dengannya adalah:

1. Anda boleh dapat beli rumah tersebut dengan harga yang lebih rendah sebab ia adalah terus lelong dari bank.

2. Anda tidak perlu melalui proses perundingan yang sering panjang dan proses ini boleh menjadikan amat bosan dan mengambil masa yang panjang jika anda beli rumah yang baru.

3. Anda boleh mengelakkan risiko yang mungkin membeli sebuah rumah di mana projek pembinaan boleh diabaikan oleh pembangun yang kurang jujur.

Keburukan Untuk Beli Rumah Lelong

Walaubagaimanapun, membeli rumah lelong pun ada keburukan juga. Antaranya termasuk:

1. Rumah lelong dijual pada asas “keadaan yang sedia ada” dengan rumah itu. Ini bermakna keadaan rumah jualan itu tidak dapat diakses oleh pembeli. Maka rumah itu tidak dapat diperiksa dan membuat penilaian.

2. Rumah lelong tidak akan ada pemilikan kosong, yang bermaksud bahawa pembida yang berjaya beli rumah itu perlu mendapatkan pemilikan kosong mereka terus dari penghuni dalam rumah itu.

3. Terdapat tarikh akhir yang diberikan kepada pembeli bertuah untuk menyelesaikan baki harga belian. Tempoh yang diberikan biasanya dalam 90 hingga 120 hari dari hari pembelian. Jika bayaran tidak diselesaikan dalam tempoh yang diberikan, deposit awal akan dilucutkan.

4. Caj yang belum dijelaskan seperti yuran penyelenggaraan, caj utiliti dan cukai pintu mesti diselesaikan oleh penawar yang berjaya kerana perbelanjaan ini kadang-kadang tidak ditanggung oleh bank.

Jadi, untuk meminimumkan risiko, pembeli perlu menghubungi pelelong untuk maklumat yang lanjut tentang rumah lelong yang pembeli berminat untuk beli.

Leave a Comment

error: Content is protected !!