Web Analytics

Buat Loan ASB Untuk Tujuan Pelaburan

Saya ingin beritahu anda sesuatu. Macam kebanyakan orang, saya pun ada list KPI sendiri untuk tahun ini. Salah satu daripadanya ialah nak tambahkan pelaburan atas ASB. Sasaran amaun untuk ditambahkan? Adalah Rahsia.. Hehe.. ini merupakan salah satu KPI bagi saya.

ASB Loan

Jadi hari ni saya rasa agak gembira. Salah satu strategi nak tambah amaun ke atas pelaburan ASB. Saya susun balik balik portfolio saya. Yang mana kurang hasilnya dari ASB insyaAllah saya kurangkan atau berhentikannya sama satu kali.

Lepas tu, saya taruh semua duit ke dalam ASB. Lagipun saya buat cara ni pasal nak banyakkan modal dari OD untuk projek-projek yang akan datang. Setakat ini saya masih bekerja di area semenanjung dan belum ada plan nak buat projek di Sabah atau Sarawak lagi.

Alhamdulillah, atas bantuan dan sokongan dari kawan-kawan yang masih adalah di KL. InsyaAllah projek di semenanjung sudah dapat dijalan dengan lancar. Inilah merupakan apa yang bagus tentang networking, ye tak?

Tabung Haji

Hari ini pada masa makan tengah hari, saya keluar dari pejabat dan hulu ke pejabat Tabung Haji. Tabung Haji selalu adalah bagi dividen yang konsisten setiap tahun. Jadi ia merupakan satu pelaburan yang baik bagi saya sebab setiap tahun I boleh dapat passive income daripadanya.

Masa saya nak keluar duit tadi, pelik bagi saya pasal borang pengeluaran yang saya ambil sudah siap tanda cash option. Tidak ada ruang untuk tanda cheque. Rupanya bila saya pergi ke kaunter, pejawat tu kata HQ negeri saja yang boleh keluarkan cheque.

Aduhh, nak bawa cash memang bukan sesuai sangat bagi saya. Jadi saya kurangkan amaun yang nak dikeluarkan.

Kunjung ke CIMB

Lepas siap urusan saya di Tabung Haji, saya terus pergi ke CIMB. Saya pergi topup sikit dari duit OD untuk tambah ASB. Alhamdulillah, pejawat di kaunter ni pun seorang peramah dan baik. Itu pasal mood saya sangat baik untuk hari ni sebab pergi dua tempat, dua-duanya bagi layanan best.

Lepas tu, pejawat itu cakap pasal loan ASB. Rate lebih kurang -1.6. Kalau loan RM 50,000 untuk 20 tahun, bayaran bulana adalah RM 300.

Dulu saya skeptikal sikit pasal loan ASB ni, tapi mengenangkan betapa susah nak kumpul duit, loan ASB ni mungkin satu alternatif yang baik. Dengan pakai loan ini, boleh saya banyak guna OPM – other people’s money.

Jadi duit anda tu boleh pusing buat lain. Lagi-lagi bila saya dah nampak calculation/idea dari guru-guru pelaburan, hati saya pun sudah jadi terbuka.

Bagus tentang loan ASB ni lagi, dia insured. Jadi katakan jika ada apa-apa yang buruk terjadi (Nauzubillah), insurans akan cover loan ni. Kalau ditakdirkan anda meninggal dunia ini, dapatlah anda tinggalkan sikit harta untuk ahli keluarga anda yang masih bernyawa.

Cuma apa yang saya nampak ialah loan tu tetap loan di mana anda masih WAJIB servis setiap bulan. Anda tidak boleh buat Overdraft dari ASB loan ni. Dari pro n kontra loan ini, lebih baik untuk anda judge sendiri.

Okay, apa-apa hal pun, kalau nak mula melabur, di sini terdapat beberapa perkara penting yang perlu diingati:

1. Tak ada istilah nak kaya cepat tapi tak mahu usaha lebih dari orang lain

Kalau ada orang buat macam ni maknanya kejab jelah dia kaya. Kaya 5 tahun dan lepas tu kekayaannya tidak dapat berkembang lagi, mahukah?

2. Ilmu itu WAJIB dicari

Rajinlah sikit untuk baca buku, blog, borak-borak dengan orang bijak pandai, pergi menghadiri seminar, dan sebagainya. Kalau memang berhasrat untuk mula melabur, wajiblah tahu tentang finance dan instrument pelaburan.

3. Simpanan itu WAJIB

Ada orang mula melabur guna duit pinjaman. Ini amat risky. Ada yang buat downpayment rumah guna personal loan, sekali rumah tak dapat sewakan, simpanan pun tak dapat cover housing loan dan personal loan.

Ada orang ada hutang credit card dan hutang personal loan. Lepas tu lagi pergi buat OD dan mereka ingatkan OD boleh digunakan untuk tutup hutang credit card. Aduss pening macam ni, tahukah anda bahawa kadar faedah credit card boleh capai sampai 18%!

4. Bertindak

Kalau cakap-cakap dan dengar-dengar saja tapi tidak ambil sebarang tindakan, Ada apa gunanya, kan?! Jika nak mulakan pelaburan, yang penting ada ambil langkah pertama dengan labur atas ASB yang boleh beri keuntungan yang lumayan buat masa panjang.

Baca juga:

Leave a Comment

error: Content is protected !!