Web Analytics

5 Aktiviti Musim Cuti Yang Perlu Dilakukan

“Dua nikmat yang ramai manusia sering tertipu, nikmat sihat dan nikmat waktu lapang” (Riwayat Bukhari)

Ini merupakan pesanan dari Nabi s.a.w kepada kita supaya kita selalu berhati-hati untuk menggunakan dua nikmat yang besar ini. Nikmat sihat dan nikmat waktu lapang yang kita ada.

musim cuti
musim cuti

Waktu cuti adalah waktu yang ditunggu-tunggu oleh pegawai kerajaan atau pekerja swasta serta para pelajar. Inilah merupakan waktu untuk kebanyakan orang untuk berehat setelah berhempas pulas belajar dan bekerja.

Para ibu bapa akan memikirkan aktiviti musim cuti yang perlu dilakukan sama ada untuk diri sendiri mahupun untuk anak-anak supaya dapat mempunyai percutian yang menyeronokkan dan bermakna.

Namun, ada sesetengah orang yang terlebih berehat ketika bercuti. Hasilnya, banyak perkara penting yang terabai walaupun waktu senggang sudah banyak diberikan.

1. Perbanyakkan Ibadat

Ketika cuti, waktunya kita untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Sewaktu bekerja dan belajar, mungkin waktu kita cukup padat dan kurang waktu luang, maka kita memberi alasan ini dan itu untuk beribadat. Namun, ketika cuti, alasan itu sudah tiada.

Jadi, apa yang masih anda tunggu lagi? Ibadatlah!

Selain itu, badan yang segar membolehkan kita jadi lebih fokus untuk beribadat. Jadi, gunakanlah nikmat ini untuk sebaik-baik pekerjaan iaitu ibadat.

2. Tambahkan Ilmu

Bagi mereka yang bukan guru atau pelajar, waktu cuti adalah waktu yang terbaik untuk membaca dan mendengar kuliah ilmu. Sekarang ini, di Malaysia, kuliah ilmu sudah meluas. Ada kuliah agama dan ada kuliah untuk ilmu-ilmu penting dalam hidup seperti kursus hartanah, kursus emas dan lain-lain.

Apa yang penting, kita perlu mengejar ilmu yang dapat bermanfaat kepada diri kita. Selepas belajar ilmu, jangan lupa pula berkongsi dengan pasangan dan anak-anak atau kawan-kawan.

3. Luangkan Masa Berkualiti Bersama Keluarga

Dalam hidup ini, keluarga adalah aset yang paling penting. Untuk menjadi orang bahagia dan berjaya, hubungan kekeluargaan perlulah dijaga. Jika tidak, tiada yang akan membantu kita ketika susah nanti.

Luangkan masa berkualiti dan bukannya masa yang biasa-biasa. Masa berkualiti ialah masa yang memberi kesan kepada hubungan kekeluargaan seperti berbincang masalah dan berjalan-jalan “makan angin”.

Ingat ini adalah masa untuk keluarga

Apa yang paling penting ialah ini adalah masa untuk membuat kenangan bersama keluarga anda. Sebagai pemilik perniagaan, sangat mudah untuk menjadi taksub dengan membuat perniagaan anda berjaya yang keluarga diabaikan pula.

Pada musim cuti, anda perlu mengetepikan beberapa hari tanpa pakai komputer dan telefon anda. Tutup telefon pintar anda dan jangan set emel anda dengan “out of office” dengan memberi respon memberitahu pelanggan anda bahawa anda akan berhubung dengan mereka apabila anda kembali ke pejabat.

Pada hari musim cuti, boleh anda paangkan reben percutian di pintu pejabat anda bersama dengan tanda yang menyatakan “Pejabat Ditutup buat sementara untuk Cuti.”

Kemudian menghabiskan masa bersama keluarga anda dan menyeronokkan diri dengan ahli keluarga anda semua masa yang ada untuk cuti anda.

4. Lihat Perancangan Hidup

Perancangan hidup perlu dikaji berkali-kali. Ianya penting supaya kita tidak lupa. Manusia kan mudah lupa. Bukan Melayu sahaja yang mudah lupa. Memang sifat manusia itu mudah lupa. Lupa kepada janji. Maka, kita perlu selalu mengingatkan diri tentang perancangan hidup kita.

Kenalpasti keghairahan dan tujuan anda

Apa yang anda paling suka lakukan? Ramai orang percaya keghairahan mereka seharusnya menjadi kerjaya mereka. Tetapi ada banyak cara untuk memenuhi keghairahan anda walaupun ia bukan kerjaya utama anda.

Saya kenal dengan seorang artis yang mengumpul beberapa karya seni yang menakjubkan yang dia berharap dapat mempamerkannya satu hari nanti. Seni adalah keghairahannya, namun kerja sebenarnya adalah sebagai seorang guru.

Beliau mendapati banyak cara untuk menggabungkan minatnya ke dalam kerjanya. Sebagai contoh, dia sukarelawan untuk membuat reka bentuk untuk produksi sekolah, dia mengajar seni semasa musim panas di sebuah studio seni tempatan, dan dia memanjat pada masa lapangnya.

Jika anda adalah salah seorang yang bertuah di mana anda berminat dengan kerja yang anda lakukan dalam kerjaya anda, tahniah saya ucapkan. Dan jika anda tidak, masih terdapat banyak cara untuk menubuh dan membina keghairahan anda pada musim cuti.

5. Lakukan Kerja Yang Tertangguh

Jangan letakkan dalam minda, waktu bercuti hanyalah waktu berehat. Waktu bercuti juga adalah waktu bekerja. Terutamanya untuk kerja melibatkan diri sendiri yang tertangguh. Contohnya, blogger yang bekerjaya tentunya mempunyai beberapa perancangan yang tidak dapat dilaksanakan sebelum cuti, maka waktu cutilah waktu terbaik untuk melaksanakannya.

Kalau waktu cuti pun kita tidak dapat laksanakannya, alamatnya memang tiada masalah kita akan buat kerja tersebut. Jadi, bukan masa yang bersalah, kita yang bersalah sebenarnya.

Kesimpulannya

Hidup adalah sebuah perjalanan yang tiada perhentian. Berhentinya kita adalah pada waktu mati. Sebelum sampai kepada titik noktah itu, lakarlah kehidupan yang diingini, semoga Allah mencatitnya sebagai amal kebajikan.

Baca juga:

Leave a Comment

error: Content is protected !!