Entri Pertama bulan Mei - update pasal diri sendiri

9:34 AM


Salam.. 

Nampaknya dah seminggu aku menyepi di blog ni..
Bukannya apa, awalnya tu busy jadi tak sempat nak draft entri pon..
Entri travelog ke Perth & Brunei pon belum siap lagi.. Bila ada mood je baru boleh karang ayat ..hehe
jadi terpaksa la tunggu bila aku ada mood tau..

lagi satu, aku baru je discaj dari wad.. hari selasa hari tu kena admit sebab asma yang teruk.. sampai perlukan oxygen.. terkejut juga aku..mulanya aku ingatkan attack biasa je, tapi tak sangka sampai hypoxia (kurang oxygen dalam darah)..
first time kena ambil ABG (arterial blood gas - blood test nak tengok kandungan oxygen dalam darah kita, kena ambil guna salur daruh arteri tau bukan yang vein macam ambil darah biasa tu) 
sakitnyaaa...tak terkata lah..
aku kena poke 3 kali..sebab salur darah aku jenis yang kecik lepas tu hari tu tachycardia (nadi terlampau laju) juga, dalam 130 beats per min..tu yang menyukarkan proses pengambilan darah..
fyi, kadar nadi normal 60-100..


blue branula..antara smallest branula for adult..
aku yang request blue branula sebab kecik sikit..(kebetulan junior time sekolah dulu yang incharge, tu yang boleh demand, hehe) ingatkan asalnya tak kena admit, tu yang request branula kecil je.. boleh lah bertahan sampai 3 hari..😅

Alhamdulillah, aku kena masuk dalam 4 hari je.. 2 hari sebelum keluar dah boleh tanggalkan oxygen sudah..
nasib baik kena guna NPO2 sahaja.. paling tinggi sampai 3L oxygen..yang letak di hidung tu.. tak selesa juga tu sebenarnya.. tapi sebab dah sakit jadi aku kena terima juga.. kena compliance la orang cakap..

especially bila dah keluar ni aku kena compliance dengan banyak benda..
ubat la, MDI (inhaler) lagi..
hopefully aku akan berusaha kuat untuk kekalkan tahap compliance aku..
kalau tak malu tak tau nak letak muka kat mana..
sebab rata rata kenal aku juga, maklumlah staff (MO) kat sana..
 lagi satu, lifestyle modification juga..
kena start balik exercise, kurangkan berat badan.. hopefully, akan nampak la hasilnya dengan supplemen terbaru aku ni..


 stok ubat


so far, ni adalah second hospital admission aku..
first time masuk masa study di HUKM dulu..aku admit seminggu untuk antibiotic..(masa tu no family around)..sedih..
this time, kena admit time aku di Sabah.. 
kali ni pon takde family member yang around juga..
hanya ada rakan rakan seperjuangan yang baik hati sudi melawat dan housemate yang sudi menjaga..
aku bagitahu parents aku pon once dah boleh discaj sebab tak nak bagi mereka risau..huhu..


Sup Ayam..
kawan yang aku kenal masa di posting ortho time HOship dulu masakkan..
terharu seyyhh...


ok lah, itu sahaja update tentang diri aku..
esok akan fly balik Penang..nak rest for a while ke sana..
sebelum start back with my hectic job life..

k bye!

You Might Also Like

1 kata-kata yang comel~

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..