Travelog Bandung Sept 2016 : Day 3 - Part 7: Floating Market Lembang

7:53 AM


Salam..

sambungan dari sini..

selepas lunch, kami terus menuju ke Floating Market Lembang.. first time aku nak ke floating market so memang rasa sangat excited..


tapi sebelum masuk, kena lah beli tiket dengan harga 20K Rupiah/seorang
tiket ni boleh redeem secawan minuman tau..



disebabkan masih kenyang dan malas nak pegang cawan masa berjalan, kami skip dulu bab redeem air tu dan mula masuk ke dalam..

tempat penukaran coin..
sebelum tukar, kena fikir betul betul dulu tau sebab coin di sini TAK BOLEH REFUND..
so kami skip juga bab tukar coin ni sebab masih kenyang..




dah masuk ke sini, kami jalan jalan dulu pusing kawasan sekitar sambil bergambar..
belum nampak lagi rupa floating market time ni..
tak dapat lagi nak bayangkan macam mana..














haa..belakang tu rupanya floating market ni..
besar juga kawasannya..






berhenti sekejap bergambar di tepi tasik..





tempat ni cantik ok!




ok, mari lah kita bergerak ke floating market pula..
tak sabar!




sampan yang menjadi trademark di Floating Market Lembang





banyak ikan kat sini..
besar besar ikannya..

















akhirnya, sampai juga kita di floating market..
haa, pilih lah gerai mana yang korang nak makan..






kami buat satu pusingan dulu untuk pilih apa yang kami nak makan..













tempat makan yang disediakan















gerai yang menjual pau comel-comel..
ok, ni target kami yang pertama nanti..






tasik yang dikelilingi dengan gerai-gerai makanan





dah set target nak beli makanan di gerai mana, kami terus cari tempat penukaran coin





dah sampai di tempat penukaran coin..
korang jangan risau, ada 2-3 tempat untuk tukar coin ni..
jadi kalau tak nak tukar awal awal, nak tukar kemudian pon takpe..


kami tukar coin sebanyak 50K rupiah



jom! bersedia untuk beli makanan!









tak beli pon kat sini,bergambar je..haha..
gerai ni tak buka..






Kami beli crispy jamur 15K rupiah


tahu susu crispy 15K rupiah



lagi 20K rupiah tu kami beli pau comel ni.. 10K rupiah satu biji


bunny dan kartun ape entah ni..lupa nama.haha



jom makan tauhu goreng!
not bad lah..


crispy jamur.. sedap jugak, rangup rangup je..





 last sekali..
sebelum balik kami redeem secawan air..air panas ada, air sejuk pon ada..


k bye!





You Might Also Like

4 kata-kata yang comel~

  1. macam macam ada di bandung..yang paling best...transtudio.....rumah hantu..dah naik tak boleh nak turun...hahaha

    ReplyDelete
  2. haah memang best Floating Market nih..
    part nak pilih makanan tu memang pusing kepala juga
    rasa macam nak pilih semua hahaha

    ReplyDelete
  3. comelnya pau tu, geram tgk.. mcm xnk makan je

    ReplyDelete
  4. Macam menarik je. Bersih pula tue.

    Dah lama tak pergi bandung, last tahun 2012. Tak de pulak tourist guide tue bawa datang sini. Ke xde lagi tempat nie.

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..