MyTravelokaEscapade - Nak Bercuti ke Tokyo!

12:10 AM


Salam.. 

Bagi pembaca setia blog aku, mesti korang tahu kan aku ni memang seorang yang suka travel..
Minat travel ni dah ada sejak belajar di Universiti lagi, sejak aku join exchange program ke Taiwan pada tahun 2012..
Namun, masa belajar tak banyak tempat yang dapat aku travel disebabkan kekangan daripada segi masa dan kewangan terutamanya..

So far, Alhamdulillah aku dah berjaya ke 10 buah negara..
Masih berpuluh negara lagi yang menanti ketibaan aku..hehe..

Tahun 2017, aku dah ada senaraikan beberapa negara yang aku nak travel..Belum merancang secara teliti lagi, setakat ni baru ada list tempat untuk aku pergi..
kebetulan aku nampak contest yang dianjurkan oleh Traveloka, dan salah sebuah negara yang aku nak travel ada di dalam list tu, jadi haruslah mencuba kan..
kalau atau menang tu lain cerita..



Tempat yang aku nak pergi ialah Tokyo!!!

Di bawah ni aku senaraikan tempat yang aku nak pergi dan sebab aku nak ke sana..


1)Tokyo Disneyland

- tempat yang wajib bagi aku untuk singgah..
paling aku suka kalau pergi ke Disneyland ialah Parade dan juga fireworks show di sana..




2)Asakusa - Sensoji Temple

Bila dah sampai ke Jepun, mestilah melawat ke temple dan shrine kan..
Sensoji Temple ni ialah temple tertua di Tokyo..wajiblah melawat ke sini..




3)Asakusa Shrine

Bila dah ke Sensoji Temple, mesti juga melawat shrine ni..
Asakusa Shrine merupakan shrine yang paling popular di Tokyo



4) Ginkgo Avenue

tempat yang wajib datang pada musim bunga (dalam bulan Oktober)..
terletak berhampiran sebuah universiti di Tokyo,
jaraknya sepanjang 380m dan mempunyai lebih 70 buah pokok yang mempunyai daun yang sangat cantik..




5) Shibuya Crossing Road

Laluan pejalan kaki yang sangat sibuk dan popular di Tokyo..
mesti ke sini untuk ambil gambar..



6) Camii Mosque


Aku mesti akan singgah di masjid setiap negara yang aku lawat kerana setiap negara ada rekabentuk dan senibina masjid yang cantik dan unik..
lagi satu sebab ialah nak cari makanan halal berhampiran masjid, confirm ada..




7) Tokyo Skytree
 Tower kedua tertinggi di dunia dengan tinggi sebanyak 634m..
antara tempat yang aku mesti pergi !



8) Roppongi hills

-Di sini, kita dapat tengok pemandangan bandar Tokyo di Mori Tower..




9) Cat Cafe - Harajuku

khas untuk peminat kucing..
walaupun aku tak bela kucing, tapi aku sangat sukakan kucing..





10) Odaiba 

Nak ke sini untuk melihat Gundam yang besar di Diver City Tokyo..
dengar kata next year bakal dirobohkan T_T



11) Ueno Park
boleh berehat atau berpiknik di sini sambil melawat muzium yang terdapat di sini
- Tokyo National Museum, National Museum for Western Art, Tokyo Metropolitan Art Museum dan   National Science Museum



***sebenarnya kalau aku ke Tokyo, aku akan singgah juga di Osaka dan Kyoto..
aku akan buat trip Tokyo-Kyoto-Osaka..

di bawah tu antara tempat yang aku nak pergi di sana..


Kyoto
Arashiyama Bamboo Forest
Mount Fuji 
Sagano Romantic Train
Kobe Mosque (masjid tertua di Jepun)

Osaka
Universal Studio
Tempozan Ferris Wheel (Ferris Wheel terbesar di dunia)


Hopefully, Traveloka dapat realisasikan impian aku untuk ke Tokyo, Japan pada tahun hadapan..
InsyaAllah..


-------------------------



So far, aku sangat puas hati menggunakan apps Traveloka untuk membeli tiket penerbangan dan yang terbaru aku guna apps ni untuk book hotel di Labuan baru-baru ni..
memang puas hati kerana proses booking sangat mudah dan dapat berjimat dengan diskaun yang ada di  Traveloka..

kalau korang nak tau, korang boleh baca pengalaman aku booking tiket flight dengan Traveloka di sini --> Pengalaman booking flight ticket di traveloka

untuk memudahkan proses booking di Traveloka, aku prefer untuk guna apps..
korang boleh download di bawah ye..



ok bye!



You Might Also Like

1 kata-kata yang comel~

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..