Travelog Bandung Sept 2016 : Day 1 - Part 2 : Rumah kain Sulam, makan di Bakso Malang Langgeng & check in Hotel Zodiak

12:38 PM


Salam..



Niat nak ke ladang teh & strawberi lepas tu. Tapi cuaca tak baik, jadi terpaksa skip dan balik bandar je dulu sambil singgah di tempat jual kain sulam pula lepas ni.

Jalan macet gile (jem).. Kami sampai di rumah kain sulam tu dalam pukul 5.30pm..terus cari toilet dan tempat solat sebab dah nak masuk magrib time tu..


Rumah kain sulam..
keadaan agak bersepah sebab kata mereka pelanggan terlampau ramai hari ni sampai staff sendiri pon tak sempat lunch..


Bahagian atas rumah kain sulam..
kami tumpang solat di sini.. ada kain telekung dan sejadah disediakan di satu sudut rumah ni..


dah siap solat semua, baru kami mulakan sesi shopping pula..

Kat rumah kain sulam ni katanya harga kain sulam lagi murah dan berkualiti sebab owner kedai ni memang ada kilang kain sulam sendiri dan kilang dia juga yang bekalkan kain sulam untuk dijual di Pasar Baru, Bandung..

Kat sini, ada pelbagai jenis kain dan barang dijual termasuklah,

-Kain pasang (mostly kain pasang sulam)
-Kain Telekung
-Baju Kebaya
-Baju melayu
-T shirt Bandung

dan juga mengambil upah menjahit baju sekali..


 Harga kain pasang..
harga asal seperti di atas..
Tapi untuk hari tu, diberi diskaun untuk setiap jenis kain tersebut..


 
 banyak sangat kain sulam yang cantik..
Rambang mata aku dibuatnya..




Nasib baik tak berniat nak shopping kain pasang di sini..
jadi aku grab sepasang je untuk aku..

lepas dah dapat apa yang dicari,tak boleh tengok lebih-lebih lagi..nanti berkenan kain yang lain pulak susah..



 sambil memilih kain, sempat juga staff sana tanya nak minum apa..
kami mintak air kosong je lah..
 

Aku shopping kain pasang satu (kain cotton prada) dengan harga 155k rupiah & sepasang kain telekung 135k rupiah (sebab tak bawak kain telekung dari malaysia)..

Total shopping day 1 = 290k rupiah

ingatkan nak upah baju sekali di sini sebab katanya boleh siap dalam sehari dan dihantar terus ke hotel bila dah siap..
Tapi nasib aku kurang baik, orang yang nak menjahit dah balik rumah sebab nak siapkan tempahan yang banyak..



MAKAN DI BAKSO MALANG LANGGENG


Dah puas shopping, perut pon dah lapar..masa ni jam dah menunjukkan pukul 9 malam..
Dadan (supir kami) bawak kami makan di Bakso Malang Langgeng(BML)..

 Bakso Malang Langgeng


cuaca malam tu..hujan renyai renyai..


Menu utama yang ada disini semestinya lah bakso..
pelbagai jenis..
boleh tengok menu di bawah..






 Ada pelbagai jenis paket (set) disediakan..





Aku tak tau nak order apa..rasa lapar sangat tapi tak rasa macam nak makan nasi..
Jadi aku pilih bakso Paket B dengan harga 20.5 K rupiah..


Macam jenis bakso yang ada..kering la goreng la..
Sup dia sedap la..tapi tak rasa macam nak makan lagi dalam masa terdekat..haha


paket bakso yang aku pilih diberi air teh botol ni sekali..
not bad air dia..rasa macam air teh biasa..bezanya cuma dalam botol..

Azie pon ambil bakso macam aku, Fatin makan nasi goreng..
nasi goreng dia tak best sangat sebab rasa macam lembik sikit nasi dia..



CHECK IN ZODIAK HOTEL



 Siap dah makan..kami bergerak untuk ke Hotel Zodiak..Hotel yang bakal kami tinggal selama 4 malam di Bandung..
Hotel ni bukan aku yang pilih, tapi dah termasuk sekali dalam pakej supir yang kami sewa..
memang jimat di situ kan..

 Hotel Zodiak yang kami stay ni terletak di kawasan Kebun Kawung, sebaris dengan kedai Kartika Sari..
Boleh jalan kaki je kami dari hotel ke Kartika Sari..







tak banyak gambar diambil sebab masa ni dah terlampau penat..
nampak katil je terus nak tidur..

apa yang best kat hotel ni?

-WIFI laju
-Breakfast disediakan


apa yang kurang best?

-bilik agak kecil, dan takde tingkap


yang lain tu aku rasa ok je..selesa je duduk sini..

oklah, tamat sudah cerita hari pertama kami di Bandung..
nantikan entri seterusnya pulak..


k bye!







You Might Also Like

3 kata-kata yang comel~

  1. haish... mmg giler tgk kain2 tu...

    ReplyDelete
  2. Salam Satu MALAYSIA OULLLS

    pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

    butiran perjalanan (boleh tukar)
    Day 1
    > airport bandung or train station bandung
    >Pasar Baru
    >lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >depasion factory outlet kain potong
    >rumah kain dan telekung
    >Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
    >dinner at restaurant padang *sederhana

    Day 2
    >Gunung Tangkuban Parahu Crater
    >floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
    >lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
    >Strawberry and tea park
    >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
    >dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


    day 3
    >kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
    >lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
    >cibaduyut street area barangan kulit
    >masjid agung bandung, alun2 area and braga area
    >paris van java shopping mall
    >dinner at BML try the original bakso at bandung

    Day4
    >check out hotel bandung
    > Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
    >Airport transfer


    *rate per person :
    RM370 per person if 2 person
    RM295 per person if 3 person
    RM260 per person if 4 person
    RM235 per person if 5 person
    RM230 per person if 6 person
    RM220 pdr person if 7 person

    *rate included
    ~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
    ~buffet breakfast

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

    *no hidends charge

    kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    LAJU2 PM
    WHATSAPP / CALL / TEXT

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..