Travelog Korea 2014 Day 3 : Cheongpyeong Station

8:19 AM


Salam.. 


Dari Nami Island, kami ambil teksi lagi untuk ke Gapyeong Terminal..Tambang teksi masa balik lebih kurang sama masa pergi tadi iaitu 3 300 Won.. Dari situ kami naik train menuju ke Cheongpyeong station..Aku tak ingat sama ada kena transfer station atau tak untuk ke situ..


 Cheongpyeong station


Mulanya kami plan sama ada nak ke Garden of Morning Calm atau Petitte France..Sebab Garden of Morning Calm tu macam taman je, jadi kami decide untuk ke Petite France..sebab dah kesuntukan masa dan nak jimat duit (ada entrance fee), jadi kami pilih satu tempat je lah..
Sebab kami pilih nak Petite France adalah kerana Running Man pernah buat pengambaran di situ dan tempat tu cantik..

Sebab agak lewat keluar dari Nami Island kami jadi sampai di Cheongpyeong station pun agak lewat jugak lah..Masa tu dah 50-50 peluang untuk ke Petite France sebab last masuk ke situ pukul 7pm tak salah aku..

Sebelum keluar dari station tu kami kena make sure nak keluar exit mana..kalau salah exit kena masuk semula, tak pun kena lah pusing station tu kot..
Jadi kami pun tanya lah orang Korea di situ macam mana nak ke Petite France tu..Disebabkan sebutan  Petite France dalam bahasa Korea macam lain, jadi mereka tak faham kami nak ke mana..bila dah ulang banyak kali baru mereka dapat agak..Cara sebutan orang korea tu kalau tak salah aku 'Peti-to Fran-ce'..
Malangnya, bila dah tau tempat mana kami nak pergi, mereka pulak tak tahu macam mana nak ke situ..
Kemudian tanya orang lain lagi, dia cakap boleh naik teksi dan bas..tapi naik bas lagi senang..Teksi macam takde..

Jadi keluar je dari station tu terus ke perhentian bas untuk menunggu bas ke Petite France..



Bus route di sini..Bus datang setiap sejam sekali..


 Tempat yang nak dituju, Petite France (dalam bulatan merah)

Tunggu punya tunggu, bas tak tiba-tiba..Dah pukul 6 lebih macam tu, jadi kami decide tak jadi lah pergi ke sana..Kalau pergi pon belum tentu dapat masuk..huhu..

Jadi kami decide nak jalan-jalan sekitar Cheongpyeong station je..Alang alang dah sampai situ tak kan nak balik terus kan..dah lah frust tak dapat pergi Petite France T___T


 Pemandangan hadapan Cheongpyeong station.. Cantik..sejuk je mata memandang..


Sebelah kanan Cheongpyeong station ada satu tempat yang lebih kurang macam tempat menanam sayur-sayuran dan buah-buahan di Cameron Highland tu..






Jadi kami pun berjalan la ke situ, nak tengok ada apa lagi..
Bila dah dekat, tengok ada pokok bunga pulak..nak tegnok bunga apa, kami pon dekat la lagi..
Lepas tu ada ahjussi melambai tangan panggil kami masuk situ.. Kami pun apalagi, masuk lah kejap.
Boleh tengok bunga bunga yang berwarna warni kat situ, terubat sikit frust kami tadi..


 
Dari jauh..


Makin lama makin dekat..tu lah rasanya ahjussi yang panggil kami..


bunga-bunga yang ditanam di situ..cantik, tapi tak tau bunga ape..



 Kat sini pun ada bunga lagi..


 Masa tu musim bunga, jadi kat mana-mana pun ada bunga..





 Tempat tanam sayur-sayuran pun ada..





 Masuk kejap, ambil gambar di situ..

Selfie bertiga..Akak aku, aku, Azie


 Pokok macam di Nami Island..


 Apa lagi, ambil gambar la..bukan nak jumpa dah pokok ni kat Malaysia nanti..siap ambil daun dia lagi bawak balik Malaysia..


Daun yang dipetik..


 Kat sini ada kandang haiwan ternakan juga..


 Ada ayam belanda..ke?

 
 Ayam kampung kot..


dan arnab..comel je arnab ni..siap pegang lagi bulu dia..



Tempat untuk rehat pun ada..duduk kejap..



 Bunga lagi..bunga ni depan Cheongpyeong Station..

Lebih kurang 10-15 minit di situ, kami berjalan semula ke Cheongpyeong Station untuk balik ke Hongdae Sation..


 Sempat lagi kami beli kopi di station tu dulu..Kopi yang aku minum jenama Maxwell..Perisa original...Murah je, tapi boleh tahan sedap juga..Boleh beli guna T-money atau coin macam biasa..

Sebenarnya ada satu cerita masa nak beli kopi ni..Kami agak lama tercangak depan mesin tu sebab dok fikir nak beli air yang mana satu.. Tetiba ada sorang ahjussi(dia nak beli air kat situ juga) tegur kami..Dia ajar kami cara nak beli air guna mesin tu..Mesti dia ingat kami tak tau macam mana nak guna, jadi dia tolong lah ajar..baik sungguh orang sana..Terima kasih ahjussi..



Oklah..jom balik ke Hongdae !


You Might Also Like

16 kata-kata yang comel~

  1. suka tengok kehijauan dan kebersihan tempat tu...

    ReplyDelete
  2. Seronoknya dapat pergi Korea. Hope one fine day dapat pegi sne jugakk ;)

    ReplyDelete
  3. bestnye dpt travelling nie... teringin sangattttttttt

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum
    singgah pagi
    sory sangat2 bz x sempat nak singgah lama2
    anyway jemput datang open house anum ya

    ReplyDelete
  5. best nye kalau dapat pergi ni .

    ReplyDelete
  6. Rindunya Korea!! Honeymoon kat sana 2x. Ngee... Jom join segmen ni.. http://www.aimisyahirah.com/2014/08/segmen-nostalgia-aidilfitri-2014-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..bestnye misya dah gi 2 kali..syu bru g sekali..nnti ingat nak pergi lagi..hehe

      tq ajak join segmen..nnti smpt syu join ye..

      Delete
  7. tgk entry korea syuhada ni rasa menyesal pulak tak ikut suami gi outstation ke korea haritu...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde rezeki akak la masa tu..takpe kak..next time boleh pergi lagi..

      Delete
  8. aaaa..bez bez..jeles tgk syu ke sana
    musim bunga...wah...sure suhu sejuk2 je rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best yumida..nnti ada rezeki lebih nak ke sana lagi..
      agak sejuk jugak la terutama waktu pagi n malam..
      siang2 nak jalan pun best..sebab walaupun matahari terik, tak terasa pun kepanasannya..

      Delete
  9. Tak habis2 running man die :D
    Ahjussi tu ape?
    Macam majusi pulak bunyi nye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..mmg peminat tegar running man pon kak..
      ahjussi tu maksudnya pak cik,,

      Delete
  10. Bestnya :) Cantik permandangannya ^^ Hahaha.. yang tu pun saya pernah kena.. haha orang ingat kita tak reti guna mesin tu xD

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..