Travelog Korea 2014 Day 2, Part 8 : The Story of King Sejong

10:12 PM



Salam.. 

Kami masih di Gwanghwamun Square tapi kami masuk ke dalam art gallery The Story of King Sejong..masuk sini tak payah bayar, FREE jer..





 Lif rosak, jadi guna tangga jelah untuk ke bawah..

Sambil turun tu, sempat lagi ambil gambar.. -Azie-


Akak aku (Na)

 Aku

 ingatkan kecil je, tapi besar jugaklah dalam tu sebenarnya..
ada banyak pameran mengisahkan sejarah The Great King Sejong..

 Ada cermin kat atas tu, jadi ambillah gambar lagi..








kami pon tengok-2 dan mestilah bergambar sekali..




Tak paham pape pon tapi dah cantik amik jelah gambar..hehe





Nie main swap-swap skrin tu, nanti muncullah tulisan tu..


bergambar lagi dengan King Sejong..




'Kerusi' yang King Sejong selalu duduk.ingatkan tak boleh bergambar..boleh je cuma kena tanggalkan kasut, tak boleh pijak kerusi tu..


 Bergambar lagilah..terpaksa buka kasut kalau nak pijak atas tu..


 Akak aku..lagi..

Aku..lagi..

Azie..lagi..dia tak nak buka kasut so terpaksa la panjangkan kaki tu..


Aku lagi..kali nie bergambar dengan awek korea yang bekerja dekat information counter nie..


Main alat muzik tradisional Korea..tapi main kat komputer jelah..







 Alat muzik yang real pon ada..tapi tengok jelah..mana leh main..












Alatan perang kot nie sebab ada anak panah..

 Lukisan kucing?


 Jalan lagi, nampak ada bilik untuk tengok video..

Mengenai kisah King Sejong dengan pegawai-2 zaman dahulu..

Comel kartun dia..duduk dalam 10 minit kat sini..sambil tengok sambil rehatkan kaki..penat jugak dok pusing-2 dalam nie..


Dekat sini ada satu corner untuk main game..kami main game guna tablet yang disediakan..rasanya soalan dia tentang sejarah King Sejong kot..kami main tekan je..tengok-2 keluar markah..dapat lah jugak score beberapa ratus points..padahal tak paham pape..


Masa tengah main game nie dengan happynye, ada seorang ahjumma datang tegur kami..dia tanya, paham ke cakap korea sebab nampak kami seronok je main game tu.. kami pon jawablah tak tau..lepas tu dia gelak je dan siap bagi kami brochure yang warna hijau kat dalam gambar nie..mesti dia ingat kami paham bahasa korea..

sebenarnya, kat sebelah nie ada lagi satu pameran tentang General Lee Soon Shin..tapi kami tak masuk pon sebab dah lambat dah..jadi lepas main game tu, kami pon keluar untuk ke tempat lain pulak..




You Might Also Like

3 kata-kata yang comel~

  1. seronoknya trip ke korea..teringin nak ke korea :) tak ajak :p

    ReplyDelete
  2. Seronoknya dpat pergi korea sambil tu dapat tau kisah sejarah raja.

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..