Travelog Korea 2014 (28 April-8 May)

12:58 PM

Salam.. 
  

Walaupun dah lama balik Malaysia, tapi mood nak menaip entri pasal travelog ke Korea nie sangat susah nak dicari..dah berapa kali aku tangguh nak taip entri permulaan nie pon..susah betul nak cari mood..Akhirnya, datang jugak mood tu..

Ok, aku ke sana selama 10-11 hari.. Aku pergi dengan kakak aku (Na) dan kawan aku (Azie)..Asalnya 4 orang, tapi sorang lagi (kawan akak aku) tak dapat pergi..Jadi bertiga sahajalah kami..
Kami bertolak dari Malaysia pada 28 April 2014 dan sampai ke korea petang dalam pukul 2 lebih tak salah aku..
Balik ke Malaysia pulak 8 May 2014..bertolak petang dan sampai ke Malaysia dah malam..

Lama tak 10-11 hari ke sana? bagi aku, lama jugaklah..siap batuk, selesema lagi kat sana..walaupun masa kat sana tu musim bunga, tapi tahap sejuk dia tu boleh tahan jugaklah..tambah-2 time malam..boleh menggigil jugaklah..maklumlah, sebab tak biasa dengan cuaca sejuk..kat Malaysia kan sentiasa panas jer..kalau boleh nak dok dalam aircond/bawah kipas je sentiasa..hehe

untuk entri kali nie aku nak buat outline tempat yang kami pergi selama 10-11 hari..next entri insyaAllah aku akan ceritakan lagi detail..Kami ke sana ikut plan sendiri, tak ikut pakej..jadi senang jugaklah nak gerak ke sana sini..kami guna pengangkutan awam je sepanjang di sana..


---------

 Travelog Korea 2014 (28 April-8 May)
SEOUL>>BUSAN>>JEJU


DAY 1
-Check in guesthouse dekat area Hongdae (Hongik Univ)



DAY 3
-Nami Island (Part 1, Part 2, Part 3, Part 4, Part 5)
-Cheongpyeong Station
-Trick Eye Museum Part 1, Part 2 & Ice Museum
-Yoogane Hongdae


DAY 4
-Everland


DAY 5
-Naik Seoul City Tour Bus ke National Museum of Korea, Itaewon ( Masjid Itaewon, Murree, Mr Kebab), N Seoul Tower


DAY 6
-Pergi cari K-pop punya company
--> YG, JYP, CUBE (CUBE CAFE), FNC Entertainment, SM Entertainment
- Ke Myeongdong lagi sekali, makan di Red Sun Cafe


DAY 7
-check out guesthouse.. Hari last di Seoul..
-Naik KTX ke Busan
-Di Busan, simpan luggage di Busan Station kemudian ke Taejongdae Park, Jagalchi Market, Masjid Busan


DAY 8
-Dari Masjid Busan, kami ke Heundae Beach
-kemudian ke Busan Station, ambil luggage dan terus ke Gimhae International Airport untuk fly ke Jejudo.
-Sampai di Jejudo, check in guesthouse.


DAY 9
-Naik Jeju City Tour Bus ke Roe Deer Observation Centre.
-Naik taxi ke Yongduam Rock, Dongmun Market


DAY 10
-Jalan-2 ke Lotte Hotel, Teddy Bear Museum
-Daepohang (Daepo Port)


DAY 11
 -Hari last di Jeju..ke Jeju International Airport untuk fly semula ke Busan (Gimhae International Airport)
- Dari Gimhae International Airport kembali ke Malaysia (LCCT)

 ------


some random pictures.



Di Everland


Sekitar Gwanghamun Square



 Mencuba hanbok..Pakaian tradisional korea..


Bunga cantik di Hongdae


 Pintu masuk ke Nami Island, sebelum menaiki feri..


 Bersama statue pelakon winter sonata..




 Di Eye Trick Museum, Hongdae.


 Berehat sebentar di Cheonggyecheon Stream


 Minum coffee di Cube Cafe



 Bergambar dengan guard di Sungnyemun Gate


Sampai sini saja entri kali nie..tunggu next entri pulak ye..penat jugak memilih dan mengedit gambar nie..fuhhh..




You Might Also Like

3 kata-kata yang comel~

  1. waaaah bestnye..i is jealous :)

    ReplyDelete
  2. syoknya travel ke korea..hehe..

    ReplyDelete
  3. bestnya...bestnya...tak sabar nak pergi. nanti awak kongsi sekali budget ke sana ye.tq

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..