Banjir dan destinasi percutian

10:12 AM


Salam..


Seperti yang semua orang tahu, sekarang nie musim tengkujuh..jadi bila musim tengkujuh nie memang biasalah, akan ada tempat yang dilanda banjir.. biasanya musim tengkujuh berlaku pada hujung tahun iaitu pada musim cuti sekolah..selalunya pada musim cuti sekolah, ramai parents yang dah plan untuk bercuti bersama anak-anak mereka.. Ada yang dah siap beli tiket untuk ke sesuatu tempat percutian sama ada di dalam Malaysia atau di luar Malaysia..

Bagi yang hendak bercuti di dalam Malaysia, mereka haruslah berhati-hati kerana mungkin tempat yang dipilih untuk bercuti telah dilanda banjir..bagi mengelakkan kejadian seperti ini, mereka boleh melihat status banjir di sesuatu kawasan secara online..dan mereka boleh membuat perubahan kepada plan percutian tersebut..



sumber gambar : Denaihati


so, macam mana nak check status banjir di Malaysia tu? Haa, senang je..boleh check secara online..just buka laptop/smartphone dan connect kepada internet..lepas tu, bolehlah taipkan alamat atau layari website :   e-Bencana Alam ..
nie baru satu website sahaja, sebenarnya banyak lagi website lain yang boleh diguna untuk melihat status banjir yang terkini..

  1. Untuk mengetahui keadaan banjir dan bencana alam Malaysia terkini boleh semak secara online di e-Bencana Alam.
  2. Boleh juga semak status banjir terkini di website Majlis Keselamatan Negara.
  3. Untuk mengetahui keadaan jalanraya sebelum membuat sesuatu perjalanan juga boleh semak secara online di e-Bencana Jalanraya.
  4. Untuk semak amaran hujan lebat terkini secara online di Mosti.

 Sumber : http://denai.my/semak-status-banjir-malaysia-secara-online/


Selain check status banjir secara online, bagi yang mempunyai aplikasi Waze (GPS), korang boleh check melalui aplikasi tersebut juga..mudah kann??  Jadi, planlah percutian anda dengan bijak..



Gambar banjir di Kuantan.



Doa Ketika Banjir



اللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا، وَلاَ عَلَيْنَا، اللَّهُمَّ عَلَى الآكَامِ وَالجِبَالِ وَالظِّرَابِ وَبُطُونِ الأَوْدِيَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ
ALLAHUMMA HAWAALAINA WA LAA ’ALAINA. ALLAHUMMA ’ALAL AAKAMI WAL JIBAALI, WAZH ZHIROOBI, WA BUTHUNIL AWDIYATI, WA MANAABITISY SYAJARI

“Ya Allah, turunkanlah hujan di sekitar kami dan tidak di atas kami. Ya Allah turunkan hujan di bukit-bukit, pegunungan, dataran tinggi, perut lembah, dan tempat tumbuhnya pepohonan.” Tiba-tiba hujan langsung berhenti. Kami keluar masjid di bawah terik matahari.  (HR. Bukhari – Muslim).


Jika doa di atas terlalu panjang, anda boleh membaca bahagian depan sahaja:


اللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا، وَلاَ عَلَيْنَا
“Ya Allah, turunkanlah hujan di sekitar kami dan tidak di atas kami.”


 sumber




Entri ini dibuat sempena contest daripada Denaihati..




Jom shopping di Reddelima

You Might Also Like

5 kata-kata yang comel~

  1. Sebak bila tengok mangsa banjir :'( Marilah sama sama kita mendoakan supaya selamat :)

    ReplyDelete
  2. Semoga keadaan akan kembali pulih seperti sediakala.

    Allah. Allah. Allah.

    ReplyDelete
  3. Billion terima kasih kerana sudi sertai denaihati instagram foto kontes dan semoga sukses.

    ReplyDelete
  4. Hujung2 thn msim hujan mmg x ke mana.. Melingakor je atas katil.. Hehe

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..