Bisnes Online menurut pandangan Syuhada Salleh

1:49 PM


Salam..

 Pada pendapat aku, bisnes online adalah salah satu cara untuk menambah pendapatan tak kiralah secara fulltime ataupun part time aje..sekarang nie, ramai orang yang dah berani buat online bisnes, sebab risiko dia agak rendah..namun, ada jugak beberapa cabaran lain yang perlu dihadapi oleh pemilik bisnes online..





Antara cabaran yang ada :

1) Saingan hebat/sengit
-sebab sekarang nie dah ramai yang berniaga secara online, maka saingannya sangatlah tinggi..bagi yang menggunakan blog dan facebook sebagai medium perniagaan, jumlah followers dan SEO blog sangatlah memainkan peranan penting bagi menjadi carian utama pembeli..contohnya, jika pembeli menaip keyword 'aurawhite', blog yang mempunyai SEO hebat pastilah akan berada di page yang pertama..Jadi kemungkinan bagi pembeli yang mahu membeli produk tersebut untuk ke blog peniaga sangatlah tinggi..
untuk facebook pulak, pembeli akan melihat jumlah 'likers' di facebook tersebut dan juga komen daripada pembeli sebelum ini..jika 'likers'nya ramai sudah pasti pembeli akan membeli di situ.



2) Backout buyer / Penipu
-biasalah kalau meniaga sesuatu, mesti akan ada yang bertanya mengenai produk tersebut..tapi, tak semua yang bertanya akan membeli dari orang yang sama..setelah penat explain pasal produk tersebut dan setelah memberi details pembayaran, bakal pembeli lesap/hilang begitu sahaja..ianya tidak merugikan peniaga, tapi memenatkan peniaga setelah beria-ria memberi penerangan mengenai produk tersebut.
tapi itu belum teruk lagi..ada juga sesetengah bakal pembeli yang menipu mengatakan mereka telah membayar ke akaun sekian-sekian..tapi bila dicheck, bayaran belum pon dibuat lagi..ada juga sesetengah kes di mana peniaga terus pos barang kepada pembeli tanpa check akaun terlebih dahulu dan menjadi mangsa tipu pembeli..jadi cabaran untuk peniaga online sangatlah tinggi jugak sebenarnya..


 3) dan banyak lagii.


'Sebenarnya, nie lebih kepada pengalaman aku sepanjang berbisnes online secara part time..sekarang nie dah kurang sikit, sebab busy dengan study..'


Ok, cukuplah bagi cabaran untuk buat bisnes online..Just nak share antara produk yang boleh diniagakan secara online..Antaranya :

Shaklee





kalau berminat untuk daftar,klik je link kat sebelah nie Daftar Ahli Shaklee dengan Pengedar Shaklee



Hai- O (Mineral Coffee)





dan banyak lagi jugak..



Bisnes online nie tak mudah tapi tak susah..sedang-sedang je..hehe




Contest iPhone 5s – Revolusi Bisnes Online ini dibawakan untuk anda oleh Wanita dan Ibu Bisnes Online Dari Rumah dan Pengedar Shaklee Terbaik Malaysia. Contest ini ditaja oleh MamaSihat.Com bersama Kumpulan Pengedar Shaklee di bawah Rangkaian Pengedar Shaklee Malaysia yang menyediakan kepakaran dalam Set Kesuburan Shaklee untuk ikhtiar hamil, Set Kehamilan Shaklee untuk ibu mengandung, Set Bersalin Shaklee untuk ibu berpantang, Set Penyusuan Shaklee untuk ibu menyusu, Set Kurus Shaklee untuk Slimming, disamping pelbagai Produk Shaklee lain untuk mengatasi pelbagai maslah kesihatan seperti ESP ShakleeVIVIX Shaklee, juga VIVIX Shaklee untuk ikhtiar berhenti merokok danVIVIX Shaklee untuk ikhtiar hindar Diabetes, Set Anak Pintar Shaklee untuk membantu tingkatkan prestasi pelajar sekolah dan juga kolej. Sekiranya anda berminat, boleh Daftar Ahli Shaklee dengan Pengedar Shaklee Terbaik di sini.




Nak 15 sen ? klik sini


You Might Also Like

7 kata-kata yang comel~

  1. Nice entry .. Memang banyak kebaikannya tapi still ada keburukan

    ReplyDelete
  2. bisnes dgn online mmg cara kini kita berniaga kan
    especially skrg ni ramai yg ske membeli secara online
    peluang utk jana incame dgn beronline lebih tinggi

    ReplyDelete
  3. pengalaman mengajar syu to be lebih 'sifu' dalam online business ^^ nice sharing though.

    ReplyDelete
  4. Wowww...huraian daripada pengalam..bagus tu, moga terus maju jaya buat Syuhada...and good luck for this contest.

    ReplyDelete
  5. Salam sis Syuhada,

    Terima kasih atas entry untuk task 1 Contest Iphone 5S anjuran blog www.superibu.com
    Kupasan yang ringkas dan padat.

    BTW tahniah kerana terpilih menyertai contest ini. insyaAllah esok 19/11/2013, task 2 akan bermula.

    nantikan update dari superibu.com ye.

    Good luck :)

    ReplyDelete
  6. Tahniah di atas kelayakan tuan/puan untuk task ke-2
    semoga berjaya :)

    http://www.pretty0blossom.com/set-mengandung-shaklee-super-jimat/

    ReplyDelete
  7. Salam sis.

    apa khabar?nak inform malam ni atask 2 akan berakhir.
    masih ada masa lagi nak hantar entry sis.

    semoga berjaya :)

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..