busy

1:32 AM


Salam.. 

hari nie memang hari yang sangat-2 busy..penuh dengan pelbagai aktiviti..

jadual hari nie : ~

9am-12.30pm : dekat CDC utk kelas psychodevelopmental assessment..menarik kelas nie..belajar cara nak assess children melalui 3 cara..

2.15-5pm : ada teaching dengan Prof Z..2 short case dan 1 long case..1 short case pasal CVS examination dan 1 lagi DA (developmental assessment)..long case pulak pasal Nephrotic Syndrome..tapi kesemuanya bukan aku yang present..aku punya turn lepas nie..maybe this week jugak or next week..cuakkk..

5-10pm : supposedly kena oncall dari 5-10pm..tapi pukul 6pm tu balik kejap mandi makan etc..then pegi NICU (oncall dekat NICU kali nie) tengok-2 Prof B dah buat round..panik giler and as expected memang kena marah kaw kaw lahhh..

10-11pm : merayau-rayau dekat ward..tengok dr. buat blood culture..comel je patient tu..baru pegang-2 tangan nak cari vein dah start nangis..sepanjang proses tu memang nangis je..macam tau-2 je nak kena cucuk..



11-12pm : lepak dekat ward lagi sambil cerita pengalaman dengan Prof B dekat kawan-2 yang oncall dekat ward..sambil-2 tu asyik batuk je..siap ada wheezing lagi..pastu bila kawan-2 check lung aku, ada rhonchi rupa-2nya..aku dah dapat rasa aku ada rhonchi tapi malas nak layan so biarkan je..sebabnya malas nak pergi ED (emergency department) nanti kena tunggu berjam-jam..tapi atas desakan kawan-2 aku(ayat takleh blah giler) aku pon pergi je ED..untuk amik nebs..nasib baik cepat je..Dr. check lung aku pastu terus amik Nebs Salbutamol..first time kot kena amik nebs..sambil-2 tengok jugak la camne MA prepare nebs tu..1ml Salbutamol + 3ml Normal Saline..baru tauu..haha..selama nie ignorant je..

lepas dah amik nebs, Alhamdulillah rhonchi dah tak bape ada..so just mintak ubat batuk, selesema..dr suruh amik nebs lagi sekali tapi aku tak nak dah..sebab dah rasa side effect salbutamol (tremor & palpitation)..then amik ubat dan balik..
thanks groupmates yang sudi temankan aku ke ED..baru aku tau cara cepat nak dapat treatment..lepas nie senanglah nanti..hehe

oklah, dah puas membebel..nak makan ubat dan tido..esok maybe akan ada teaching lagi..dan ward round semestinya!




You Might Also Like

1 kata-kata yang comel~

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..