Tips pecah lemak dan kuruskan badan

10:00 AM


Salam.. 

 dekat bawah nie ada 10 Tips pecah lemak dan kuruskan badan .. khas bagi siapa yang malas nak berjogging atau takde masa nak berjogging..




Tips pecah lemak dan kuruskan badan :

1. Kunyah makanan dalam mulut selama boleh atau kunyah sebanyak mungkin , contoh 20 kali kunyahan sebelum telan. Enzim dari air ludah membantu penghadaman. Malah, ikut sunnah pun memang digalakkan kunyah banyak kali kan, ada yang kata 44 kali kunyahan seelum telan.

2. Kurangkan makan diluar, masak sendiri lebih baik sebab kita tahu apa yang kita letak dalam masakan kita tu, kalau kat kedai ni mungkin ada kedai yg letak MSG, satu lagi cuba kurangkan makan fast foods dan makanan bergoreng. 

3. Elakkan minum minuman kordial serta minuman dalam botol, tin atau kotak. 

4. Jauhkan segala makanan yang mengandungi perisa, pengawet dan pemanis. cth cekedis atau junkfood

5. Minum segelas air suam dicampur perahan separuh buah lemon atau limau nipis. Minum sedikit apel cider atau vinegar ketika atau lepas makan. Untuk makluman cuka juga dikatakan termasuk dalam makanan sunnah 

6. Cili mentah - merah, hijau atau padi , makan sebagai ulam atau salad.

7. kunyit hidup campurkan dalam masakan.

8. gunakan olive oil magerin, minum minyak kelapa dara satu sudu 2 kali sehari.

9. supplemen vitamin B khususnya B3 atau Niacin.

10. makan seaweed sebagai sumber iodine dan antioxidants.




 

You Might Also Like

6 kata-kata yang comel~

  1. http://meyrajohn.blogspot.com/2013/03/segmen-kenangan-terindah.html JOM JOIN SINI. ^^

    ReplyDelete
  2. salam dear..jemput join segmen kathy
    http://coretanhatikathy.blogspot.com/2013/04/1st-segmen-selamat-hari-lahir-by-kathy.html

    ReplyDelete
  3. best...nanti insyaAllah nak try juga..hihi...

    ReplyDelete
  4. Nak tambah : Selalulah minum teh hijau atau teh cina seperti Oolong Tea.

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..