Team Spine

6:41 PM


Salam..

 Hari nie first day masuk team spine..aku dalam team nie selama seminggu..next week akan masuk Arthro pulak selama seminggu jugak..dan akan bertukar ke team-2 seterusnya selama setiap seminggu.

Pagi tadi ada lecture Spine Examination..so dengan yakinnya aku pon tak cover bed..bajet ward round akan habis awal..padahal lecture habis 8.30am..lepas tu kena sambung pergi wad round sampailah pukul 10am..lama giler kot berdiri..habis lenguh-2 kaki..sebab dah lama tak join ward round yang lama-2 macam nie..selalu dulu time posting O&G biasalah..

Nasib baik student tak payah present tadi..kalau tak, memang habislah aku..pastu doktor just ada tanya soalan sikit-2 je..lepas habis ward round sambung klinik Spine pulak..ramai giler patient tadi..tapi aku stay sampai pukul 12pm je..sebab aku gi Klinik ENT & Klinik Opthal untuk amik tarikh appointment..

Then petang tadi pon ada klinik jugak..Klinik Scoliosis..klinik nie memang khas untuk patient yang ada penyakit scoliosis..kira common jugak lah ea penyakit nie..dan kebanyakan pesakit adalah perempuan..dan diorang datang untuk Post-op follow up..ada jugak new case..


 Kiri : Normal spine curvature.. 
Kanan : Scoliosis (thoracic)


 yang sebelah kanan tu dipanggil Rib Hump ..tadi ada new case patient, dia just ada mild deformity..so, doktor cakap tak payah buat apa-2 treatment..just monitor aje..cara nak monitor tu macam dekat atas tu la..bengkokkan badan dan tengok ada tak sign Rib Hump tu..kalau ada baru lah datang ke klinik..tapi, itu berdasarkan apa yang aku paham la..

kesimpulannya, banyak benda baru yang aku belajar hari nie dan agak blur-2 jugak..dan hari memang sangat penat..

k, bye !


You Might Also Like

1 kata-kata yang comel~

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..