Psychiatry posting

10:13 PM


Salam..




hari nie merupakan 1st day untuk posting baru iaitu Psychiatry atau lebih senang dipanggil 'sakai'..

sebab hari 1st, so tak clerk patient lagi..hari nie just ada briefing, lecture,lawatan dan lecture lagi..

pagi nie, ada lawatan ke wad dan klinik..rupa-2nya ada banyak peraturan bila masuk wad sakai nie..

keselamatan kita sendiri amatlah penting, tak lupa juga keselematan patient sendiri..

KJ (ketua jururawat) bagitau kepada student lelaki yang pakai tie, better tak payah pakai or kena masukkan dalam white coat..takut patient tetiba agresif dan tarik tie tu pulak..tak ke naya..

kalau yang pakai jam pulak, better time clerking patient tak payah pakai..kenapa?? sebab kalau tetiba patient berkenan dekat jam tu, camna kita nak deal?? satu hal pulak tu..bukan senang nak tolak mentah-mentah macam tu je..so, cadangan aku kalau nak pakai pon, pakai yang murah je..tak la teragak-agak nak bagi kat patient kalau patient tu berkenan..hehe..

lepas habis lawatan tu, ada lecture pulak..lecture masa pagi tak mengantuk sangat..lagipon satu jam je..lecture sebelah petang je yang terpaksa bukakan mata luas-2..dua jam lebih..nasib baik duduk depan, so tak berani la nak tido..kalau dekat belakang, dah memang terlelap dah laa..

impression aku tentang sakai posting nie, not so bad..baru 1st day, banyak benda yang tak tau lagi..yang penting, pesan Prof M tadi, 1st week mesti habiskan segala teori mengenai sakai nie..sebab banyak term-2 baru yang baru 1st time dengar..

pesanan kepada diri sendiri : rajin-2lah belajar dalam posting nie..after posting nie, dah end sem exam..better study siap-2..


p/s : ada banyak entri yang tertunggak..time weekend nanti baru buat kot.

You Might Also Like

9 kata-kata yang comel~

  1. seronok baca experience doktor-doktor ni :)

    ReplyDelete
  2. My favourite posting. Impian masa depan juga. Hehe. Akak suka posting ni, tambah-tambah lagi bila ada sesi teaching dekat Hospital Bahagia Tanjung Rambutan, rasa seronok and peaceful je. Nak clerk pun rasa seronok. Hoping one day impian nak jadi psychiatrist tercapai. Heee. :D

    ReplyDelete
  3. take care there..insyaALLAH..you can do it.~

    ReplyDelete
  4. Wah suka baca tulisan doktor.. hehehe

    ReplyDelete
  5. I love psychology issues. Hahahhaha...hopefully akak bukan sakai. Do your best yer. The good thing about medic study nie, tak fokus pada theory semata2. And you are dealing with real lives. Keep it up doc!

    ReplyDelete
  6. good luck untuk study. juga selamat berpuasa tinggal beberapa hari lagi.

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..