Malaysia di tangga PERTAMA.....

1:24 PM


Salam..

nak tau tangga PERTAMA ape?

OBESE ~!! huhu..dahsyat2...

jom baca kat bawah nie..

KUALA LUMPUR – Malaysia menduduki tempat pertama di kalangan negara ASEAN dari segi paling ramai rakyatnya memiliki obesiti dan tempat keenam di kalangan negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata
perkara ini perlu diberi perhatian semua pihak.

“Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah diabetes,” katanya semasa menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).
Dr Tan ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada sesiapa yang melanggar peraturan yang ditetapkan.

Rosnah berkata, kadar pengambilan gula di kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.
Katanya, sebanyak 1,266 sampel makanan dianalisis pada 2009 untuk bahan pemanis di mana 7.3 peratus atau 92 sampel didapati melanggar standard yang ditetapkan.

“Manakala pada 2010 sebanyak 2,004 sampel makanan dianalisis di mana 5.4 peratus bersamaan dengan 108 sampel didapati melanggar standard ditetapkan,” katanya.
Mengenai tindakan, beliau berkata, selain tindakan mahkamah yang diambil terhadap pihak industri, kerajaan juga mengeluarkan amaran kepada seluruh negara untuk memaklumkan produk yang melanggar Peraturan-peraturan Makanan 1985 yang tidak dibenarkan.

“Tindakan pihak kementerian adalah dengan melaksanakan pengambilan sampel dari semasa ke semasa untuk memastikan makanan yang dijual di pasaran adalah terdiri daripada makanan yang selamat dimakan,” katanya. – BERNAMA

sumber: SINI


-jomlah berubah daripada sekarang, exercise/jogging setiap hari-

pesanan kepada diri sendiriYou Might Also Like

3 kata-kata yang comel~

 1. haa kena jg ksihatan.. pakai pb n mnum lactolite bole mmbntu :)

  syu,,oke je nk promote.. komisyen nnti yong email naa

  ReplyDelete
 2. mcm2 kan..
  obesty la plak skrg ni..
  emm mmg kna pandai jaga keshtan la skrg ni

  ReplyDelete
 3. risau gak ni dni suka makan coklet:'(

  ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..