Caeserean section

1:27 AM


Salam..


selamat pagi semua...

pagi tadi turn wad merah di OT..

dan aku dapat tengok 2 caeserean section...

memang bes jugak laa...kejap je rupanya..aku ingatkan lama nak buat procedure tu..

rupa-rupanya dalam 30++ minit jer...

1st case sebab breech (songsang) kot kalau tak salah..

dan second case sebab CPD ( Cephalo Pelvic Disproportion )..maksudnye pelvic tak muat untuk baby lahir secara normal..

tapi, aku tak dapat lihat dengan jelas sangat..sebab takde skrin..kalau ada skrin, boleh laa tengok dekat skrin tu..

lepas je baby berjaya dikeluarkan, terus aku tengok baby tu ajer...
tak sempat nak tengok doctor keluarkan placenta...
rugi..rugi..

next time kena tengok betul-betul laa...
daripada awal sampai akhir..

lepas habis OT, tengok 5th year student present case pulak..

memang cuak laaa...aku yang hanya tengok pon, bukan tengok semata-mata..tapi kena jawab soalan jugak...dah laa tak study sangat..so,agak blur di situ..huhu..

after tu, ada lecture pasal peri-menopausal...
then, pergi wad dan dapat palpate 1 abdomen jer...huhu..

patient tak ramai..tak dapat laa palpate 10 abdomen hari nie...

okeh laa..esok ada oncall..my 1st oncall..hope dapat observe banyak delivery laa...insyaAllah..

now,kena tido awal..esok pagi ada Grand Ward Round..ohhh noo..hope bukan 3rd year laa yang kena present...


bye..

You Might Also Like

7 kata-kata yang comel~

  1. oo pasal baby ke patut lah mcm pernah dengaq perkataan caeserean tu hehe..

    ReplyDelete
  2. wife kid pun kena caeserean

    ReplyDelete
  3. uuu adui dui dui.. dni ngilu kalo bab2 bersalin ni adui.. tu pasal tak leh jadi misi wal duktur.. aduii...

    ReplyDelete
  4. Aii..
    Selamat berkenalan.
    Nice blog.
    Tp bagi la detail sket cam maksud2 seperti:

    peri-menopausal =
    palpate abdomen =

    hehhee.. xfaham la.

    ReplyDelete
  5. wah..syu..nt leh mintak diskaun eh..hihi

    ReplyDelete
  6. syu, tengok x doc tu jahit balik c section tu? wahhh.. cool.

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..