cara nak backup blog

8:13 AM



Salam..

sekarang nie memang panas pasal isu hack meng'hack' nie kan..
so, sebagai langkah berjaga-jaga, jomlah kita backup blog kita kan..

mana lah tau malang tak berbau, tetiba di'hack' pulak..
tutorial back up blog nie aku amik daripada blog Lin Azlina ..
credit to her..

Langkah 1:
Pergi ke Settings > Basic > Blog Tools. Pilih Export blog.
cara backup blog post export blog by syafzmagz1 Cara Backup Post Blogspot
 Langkah 2:
Tekan DOWNLOAD BLOG
cara backup blog post download blog by syafzmagz Cara Backup Post Blogspot
Tadi cara nak backup post blogspot anda, sekarang ni,

Cara Upload Fail Backup Post Untuk Blogspot anda (Import/Upload)

Langkah 1:
Pergi ke Settings dan klik Import blog.
cara backup blog post import blog by syafzmagz Cara Backup Post Blogspot
 Langkah 2:
Klik Browse dan pilih fail yang kita download tadi. Lepas tu, tick pada kotak Automatically publish all imported posts dan tekan IMPORT BLOG
cara backup blog post import a blog by syafzmagz Cara Backup Post Blogspot 
DOne~! 



p/s: prevention is better than cure...

You Might Also Like

2 kata-kata yang comel~

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..