suntikan vaksin hepatitis B

7:16 AM

 
 
As Salam..~!

tengahari semalam aku kena ambil suntikan untuk Vaksin Hepatitis B..

sebagai prophylaxis (pencegahan)...

sebab next year (tahun 3), aku akan masuk clinical year...

so,kena amik siap-siap...

sebab bila mula-mula kita jumpa patient nanti, kita tak tau apa penyakit dia...


so,bila dah amik vaksin, lebih terjamin la...

sebab dalam badan kita dah ada antibody utk melawan virus hepatitis B..

aku kena amik 3 dose semuanya...ada yg amik 1 dose je...

sebab dalam darah diorang dah ada antibody utk hepatitis B virus..

maybe diorang dah amik time kecik-kecik dulu...

tadi, aku baru amik 1st dose je...

lagi 5 bulan kot, aku kena amik 2nd dose pulak..

disebabkan kena suntikan Vaksin Hepatitis B tadi...

tangan aku dah lenguh..nasib baik suntik dekat tangan yg tak dominan...

kalau tak,lagi lenguh la...


sedikit info pasal Hepatitis B...

Hepatitis B adalah disebabkan oleh virus Hepatitis B, HBV. Virus ini boleh didapati di dalam darah dan cecair badan orang yang telah dijangkiti dan boleh merebak jika anda terdedah kepada darah, cecair darah(serum) atau cecair dari alat kelamin mereka. Ini boleh berlaku jika anda berkongsi jarum dan picagari atau melalui hubungan kelamin. Wanita yang dijangkiti boleh menyebabkan bayi mereka terdedah kepada virus ini.

nak baca lebih lanjut pasal Hepatitis B  ----->  Hepatitis B..


klik...klik... 
 

You Might Also Like

6 kata-kata yang comel~

  1. HAA...MLM LEPAS TU AKAK TERMMPI AKAK BERSUSAH PAYAH NK GI DPTKAN SUNTIKKAN NI TAW.

    CAM ALA² SUNTIKKAN NIH UTK PROTECT DIRI JD ZOMBIE...SEE, MENGARUT NAH KAN MMPI AKAK...WAKAKAKAKA

    ReplyDelete
  2. meh dni suntikkan nak? hikss larikss

    ReplyDelete
  3. betul..kalau tak tahan..boleh demam dibuatnya..

    ReplyDelete
  4. Vaksin tu halal tak? Coz saya dengar ada vaksin yg menggunakan sumber babi.
    http://www.e-fatwa.gov.my/kategori-fatwa/perubatan?page=2

    ReplyDelete
  5. sakit tak ? hehehe . nanti follow sy taw.

    ReplyDelete
  6. salam, nak tanya kat mana nak dapatkan suntikan tu? kat klinik gov ke private? atau hospital? sebab saya pun kena amek gak.

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..