tutorial: crop image using photoscape

3:54 PM

Salam..~

nie 1st time syu nak wat tutorial..

direquest oleh nadiah...

caranya senang je...

1.copy atau print screen gambar yang dikehendaki..

2.open software photoscape..


3.klik Editor (1) macam kat dalam gambar di atas..




 4.lepas dah buka akan muncul macam gambar di atas..lepas tu pastekan gambar atau printscreen yang dikehendaki..kalau dalam contoh guna image printscreen..

just klik ( ctrl & V ) utk paste printscreen tersebut.then klik Crop (2)..


5.then pilih bhgn utk di'crop'..cth di atas gambar bendera M'sia tu..macam kotak merah tu (3).

klik Crop (4).



dah siap~! then, klik save (5)...

senang je kan...

kalau tak paham lagi..tanyalah ye...

1st time wat tutorial..tak sure org paham ke tak..








You Might Also Like

9 kata-kata yang comel~

  1. salam n tq soo much tuk tutorial tu..

    harap2 berjaya lah nanti kalau saya buat..

    ReplyDelete
  2. nadiah: wsalam..wecome..
    okeh..try ye..gudluck~!

    ReplyDelete
  3. @ika:aah..btol tu..mmg sgt2 bes~!

    ReplyDelete
  4. Salam Syuhada.. Bagus tutorial ni.. Terang dan jelas. Mudah difahami.. (^.^)

    ReplyDelete
  5. info berguna utk newbie photoscape ^_^ bagus adik akak nih. x lokek ngan ilmu :)

    ReplyDelete

SilA-siLalaH kOmEn yEr~!!

BEST..