fREns~

Tuesday, April 26, 2016

Beli Powerbank baru - Pisen Powerbank


Salam.

Hari ni postcall. Malam ni oncall lagi. Double night this week. Dah macam shift nurse pulak aku rasa. 

Balik tadi singgah kedai phone dekat Cybercity -ACS (Advance Cell Store)..
Niat nak beli power bank baru sebab power bank lama dan hilang  -->Xiaomi Powerbank (powerbank lama)
Hilang dekat ward. Tertinggal dalam pantri lepas tu lesap dah. Tak tau ada orang ambil ke or sister buang sebab letak merata-rata. Sister ward ortho ni garang2 ya amat. Haha
 

Dah give up nak cari powerbank lama, so terpaksa lah beli yang baru.

Not bad lah kedai ni. Ada banyak choice jugak lah. Dan yang menjadi pilihan aku mestilah powerbank kecil & ringan dan bewarna BIRU!

Pisen Funny Powerbank.. ada beberapa jenis warna menarik..



 Harga seperti di dalam gambar. 
Tapi aku dapat diskaun 20%. Camne nak dapat diskaun??
Senang je nak dapat diskaun ni, cuma like fb page je. ACS - KK branch



 Lepas diskaun harga tinggal Rm60.70


Then aku beli usb cable comel ni jugak. Usb aku pon dah hilang sekali dengan powerbank hari tu. 




 
 Harga Rm16. lepas diskaun jadi Rm13++

berbaloi lah aku rasa..


Oklah. time to sleep now..bye!




Monday, April 25, 2016

Shellout di Putri Kitchen, Cybercity (Sabah)


Salam.. 

Last week kami ber 'shellout' di Putri Kitchen, Cybercity ..
Sebenarnya dah lama nak makan di sini, tapi masa tak mengizinkan.

sumber image : Putri Kitchen

 
Untuk pengetahuan korang, ni ada lah branch ke 2 Putri Kitchen.. Branch pertama di Alamesra..
Branch di Cybercity ni pun baru aje buka.. Disebabkan dekat dengan rumah, jadi dapatlah kami ke sini last week..
Teringin nak cuba sebab ramai cakap best..



Menu dia boleh diorder mengikut set (jumlah orang)..
Kami bertiga jadi ambil set yang untuk 3-4 person.
Set ni termasuk 3 jenis seafood (mengikut gram tertentu), unlimited nasi putih dan ice lemon tea.. 

Kami tambah order lain juga iaitu sayur campur dan juga tomyam ayam..


 Udang masak butter
-Sedap lah jugak..


 ketam dan sotong masak cili ape ntah.lupa dah haha..
 -Ketam dan sotong dia best!


Harga total RM90++ (lupa the exact price)


Next time akan repeat lagi..sebab ada sorang lagi housemate aku tak join hari tu..
hehe


Sunday, April 24, 2016

Travelog Tawau-Semporna-Mabul Day 2 : Mendaki Bohey Dulang, Singgah di Pulau Bum Bum, Snorkelling di Sibuan


Salam..

Hari kedua kami di Semporna. Untuk hari ni dah book pakej untuk ke tiga tempat iaitu Bohey Dulang-Sibuan-Mantabuan. (Tapi tak jadi ke Mantabuan sebab dah terlewat. Terkilan jugak lah)

Pakej ni pon tempah last minit. Memang keja last minit je kami ni. Nasib baik ada tempat untuk kami tumpang bot orang lain. Pakej ni aku book dari Muhd Omar Ali (ada contact dia di sini : 019 5522687) dengan harga RM110 sorang. Harga tersebut adalah untuk ke 3 tempat ni termasuk lunch sekali.
(Tak sure ni murah ke tak). 

Pagi tu sepatutnya kami bergerak pukul 9 pagi. Kami diberitahu untuk berkumpul di jeti umum pada pukul 8.30pg. Tunggu punya tunggu 9.30pg baru diorang kol. Takpelah.. Aku tak kisah sangat lambat pun. Mood untuk bercuti, tak nak lah marah2 haha.. Jadi dimaafkan..



Jeti Umum Semporna.



Di dalam bot yang akan membawa kami ke Bohey Dulang. Masa ni, tengah menunggu orang lain..
muka happy, tak sabar nak ke Bohey Dulang!


Mulanya, kami bergerak dari jeti umum untuk ke Bohey Dulang. Perjalanan lebih kurang 40-50 minit jugak lah. Sebelum tu berhenti sekejap di satu check point ni untuk register nama. Kat situ ambil masa 5 minit je. Kami stay dalam bot, abg bot tu yang pergi register. 


Pemandangan ketika bot bergerak dari Jeti Umum Semporna.


Perjalanan ke bohey dulang sangat menyeronokkan. Dengan angin laut, air laut yang sangat cantik, berubah - ubah warna mengikut tempat. Kalau air biru muda tu sangat jernih sampai korang boleh nampak batu karang kat bawah dia.



Perjalanan ke Bohey Dulang. Air laut yang sangat jernih dan cantik..


 

 Bot kami semakin menghampiri Bohey Dulang..

Bila dah sampai di Bohey Dulang tu, Subhanallah.... Cantiknyaaaa..
Tak terkata..
Kami sampai dalam pukul 11 lebih pagi macam tu lah. 


Crystal clear water ! Cantik sangat!



Jeti Bohey Dulang

Posing sebentar ambil gambar di situ. Masih terpesona dengan kecantikan di situ. 
Untuk pengetahuan korang, dari bawah ke puncak Bohey Dulang jarak adalah sebanyak 600 meter. Nampak macam dekat je kan..




Kemudian kami mula lah bergerak naik ke atas. Rupanya 600m tu terasa begitu jauh dan memenatkan. Aku terpaksa berhenti beberapa kali. Mula- mula berjalan laju selama 100 m dan tetiba aku rasa pening macam nak pitam. Dah lah aku sangat bijak, air botol pon tak bawak sekali. Nasib baik Pika ada bawak air botol jadi aku minum air dia jelah. Rasa macam nak give up je naik atas. Rasa macam kena heat stroke pulak kat situ. Rasa pening la nak muntah lah..Rasa haus sangat-sangat. Nasihat aku, baik korang baik air botol sorang satu ye. Menyesal tak sudah sebab tak bawak air botol. Hausnya tak terkata..T______T

Ada kami berhenti di satu tempat ni terjumpa dengan seorang polis ni. Kami pon sembang-sembang lah. Dia dengan Pika yang bagi aku semangat untuk naik ke atas. 
Aku dah lah selama setahun lebih ni sedentary lifestyle je. Tak pernah berjogging bersukan pon. Malahan, warm up pon tak sebelum naik ke atas ni (memang salah sendiri pon).

Jadi aku bagi cadangan, untuk korang yang sedentary lifestyle macam aku ni, baik korang warm up or bagi badan fit sikit sebelum mendaki di sini. Dengan cuaca sekarang, agak bahaya jugak kalau mendaki tanpa apa2 persediaan yang mencukupi.  

Disebabkan kami gerak dari jeti umum lambat maka kami sampai di sana pon agak lambat. Kami gerak dari jeti umum pada pukul 10pg dan sampai di bohey dulang dalam pukul 11 pagi macam tu. Tulis nama sekejap then boleh naik atas. On the way je atas, tak terasa sangat panasnya. Tapi kena bawak air botol at least sebotol sorang. Walaupun jaraknya cuma 600m tapi seperti yang aku mention tadi jalan ke atas agak steep dan memenatkan.

Aku rasa aku mungkin akan naik kali ni je.. Tak kan naik lagi dah kot. Unless aku ubah lifestyle aku. Hehe
Tapi bila sampai ke atas tu Subhanallah cantiknya tak terkata. 
Kena bergambar sebanyak mungkin, sebab susah nak naik lagi nanti. 



Pemandangan dari puncak Bohey Dulang..






Dah sampai di atas, ambil gambar then rehat sekejap lebih kurang 10 minit before turun ke bawah.
Nasib baik ada abg polis tadi. Dia siap tolong ambil gambar kami lagi. Alhamdulillah. 










 Muka happy tapi sebenarnya kepenatan..





Akhirnyaaa..sampai juga kami ke Bohey Dulang..

Perjalanan turun memang sangat sekejap. Tapi kena berhati hati jugak. Tak boleh turun terlampau laju, nanti boleh tergelincir atau lutut sakit. 
Dalam pukul 12 macam tu kami dah turun.
Turun-turun je terus aku beli air 100 plus yang dijual di situ. Dahaganya, tak terkata. Aku menyesal gila tak bawak air ke atas tadi.
Lepas dah hilangkan dahaga, kami tercari-cari abg bot yang kami datang tadi. Ingatkan kami dah ditinggalkan sebab terlambat. Nasib baik masih ada di situ. Orang yang lain dah siap lunch bagai. Kami baru nak lunch masa tu. Then abg bot kami gerak dulu dan mintak kami naik dengan bot satu lagi. Kawan dia agaknya. Ok fine. Kami makanlah lunch yang sudah ditapau abg bot. Lunch kami nasi putih + ayam goreng + sayur. Aku tak lapar sangat masa ni sebab dah telan 1 tin 100 plus tin, dan 1 tin ice lemon tea. Dahaga punya pasal. 

Selain nasi, ada sebungkus bihun goreng + sosej. Yang ni kami tak makan lagi sebab kenyang. 
Habis je makan lunch - nasi tadi kami bergerak ke Sibuan.



Semasa ke sana, rasanya kami singgah di Pulau Bum Bum iaitu perkampungan bajau laut asli. Cantik sangat air di kawasan ni.




Rumah atas air..
















Budak-budak di sini semuanya menaiki perahu kecil. Kesian aku tengok diorang ni. Kurus-kurus je macam tak cukup makan. Bot kami bergerak slow melalui kawasan ni untuk kami bergambar. Budak2 ni terus mendekati bot kami dan meminta2 makanan. Sedihnya, tak dapat bagi apa2. Pika sempat bagi gula2 yang dia bawak sekali. 









 Kawasan perkampungan sini sangat cantik. Air lautnya.. Subhanallah, cantik tak terkata.. Macam nak terjun je masuk dalam tu.. Tapi nasib baik tak pandai berenang. Hehe








Hanya 5 minit di situ dan kami meneruskan perjalanan ke Sibuan.


 Dari kejauhan dah nampak Pulau Sibuan.


Sesampai di Sibuan, sekali lagi aku rasa gembira dan terkejut. Subhanallah, cantiknya.. Cantiknyaaa..










Air laut di situ sangat sangatlah cantik. Tak sabar kami nak terjun mandi di situ.



Macam biasa, once dah sampai situ ko kena register nama dulu. Ada sebuah tempat mendaftar di situ. Kami turut tumpang solat di sana memandangkan dah masuk waktu zohor.



 Tempat mendaftar di Pulau Sibuan

 



Selesai solat, kami bersiap sedia untuk snorkelling time! 
Sekali lagi.. Cantiknyaaaa.. cantiknyaaa.. Hidupan laut di situ. Memandangkan aku rabun dan tidak membawa atau memakai contact lens, aku hanya dapat menghayati dan melihat hidupan laut dari jarak jauh je. Sedih..

 


 Tapi aku dapat tengok ikan nemo. Tu pon dah cukup bahagia bagi aku. Kami snorkelling dalam sejam juga lah.. Walaupun cuaca sangatlah terik, tak terasa sangat panasnya (sebab berendam di dalam air kan)






 Pemandangan sekitar Pulau Sibuan.











 Cantik!


Kami di sana sampai pukul 4 petang saja. Selepas tu kami terus bergerak balik ke jeti umum semporna. Sepatutnya kami dibawa ke mantabuan sekali, tapi mungkin masa tak mengizinkan jadi kami tak dapat singgah di sana.
Badan aku pon dah terasa penatnya dan thigh aku dah beberapa kali cramp. Sempat lagi dalam laut kaki aku cramp, tapi nasib baik aku dapat bertahan memandangkan aku berpaut pada pelampung yang disediakan. Kalau tak.. Nauzubillah. 

Throwback sekejap. 
Pagi tu sementara aku menunggu bot di jeti, aku sempat bersembang dengan seorang wanita ni.
Dia orang Tawau tapi berkahwin dengan orang Semporna. Dia ceritalah yang dia nak ke satu pulau ni, ada kenduri arwah sebelah keluarga suami dia. 
Dia tanyalah aku nak ke mana. Aku pon ceritalah juga. 
Dia siap bagi nasihat lagi dekat aku, mintak aku berhati hati kat sini. Sebab dia cakap banyak lanun di sekitar pulau walaupun dah agak sunyi sikit sekarang ni. Mula mula dengar macam agak risau juga lah. Dah lah aku berdua je dengan Pika. Perempuan pulak tu je. 

Tapi Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan. Tak ada apa-apa yang berlaku. 

Ok. Bersambung kembali. Sesampai di jeti, kami terus bergerak balik ke hotel. Dengan badan kami yang masih basah dengan air laut, kami selamba je masuk ke dalam hotel. Nasib tak terlalu berpasir. 
Balik tu terus mandi then berehat kejap. Plan nak makan seafood malam ni. Ingat macam nak try makan di floating inn tu, tapi kami risau tak buka (malas nak jalan ke sana sebab jauh sikit dari hotel kami) jadi kami pon decide makan di area hotel kami je. 

Nama kedai tu. Alamak lupa la pulak. Tapi kedai paling hujung sekali di tepi laut.
Malam tu, makan besar kami. Sebab terlampau lapar la katakan.
boleh tengok entri di sini --> Makan Seafood murah di Semporna
 

Malam tu. kami balik tengok tv di hotel dan tidur.
Esoknya, kami ke Mabul pulak. Tak sabarnya!!