fREns~

Thursday, August 25, 2016

First time cuba Soto Makassar!


Salam.. 

Hari yang sama aku beli Char Kuey Teow Penang aku turut beli Soto Makassar juga..kedai dia berdekatan je..

Sejak stay kat Sabah ni, soto memang antara makanan kegemaran/kerap aku makan la..
susah nak cari bihun sup style utara kat sini..
sbeab soto dia = bihun sup la


dibungkus dengan bekas plastik juga..
Harga RM6..

aku beli Soto Makassar ayam..


 dalam bekas bihun tu ada sambal dia sekali..
aku cuba sikit je, sebab tak kena dengan taste aku..




 inilah rupanya Soto Makassar!
agak berminyak sikit aku rasa berbanding soto biasa..

Taste aku : 3.3/5, boleh cuba lagi nanti


k bye!




Wednesday, August 24, 2016

Char Kuey Teow Penang di area Cybercity


Salam.. 

Hari selasa baru baru ni aku sempat cuba Char Kuey Teow Penang yang dijual di area Cybercity, berdekatan dengan rumah aku..
masa tu kerja pagi, dalam pukul 4 lebih baru habis passover round/shift pagi then tak tau nak makan apa..
Tetiba teringat housemate aku, Pika cakap yang dekat rumah kami ada jual char kuey teow, dia cakap sedap juga lah..

Apa lagi..Balik tu aku singgah beli kejap..
Not bad lah rasa dia..
Tapi aku rindu char kuey penang yang ori di Penang *tetiba homesick* haha


Aku beli tapau je..
nak makan kat rumah sambil layan drama korea..



 Aku beli Char Kuey Teow Penang + telur goreng = RM6
Ok la harga dia bagi aku..siap letak dalam bekas plastik macam ni lagi..
kira murah jugak lah sebab kat Sabah makanan mahal sikit..

Portion dia pula boleh la buat lapik perut..kalau makan time lapar giler memang tak kenyang sangat lah..haha..makan 2 bungkus konfom kenyang..^^


 zoom in sikit..

makan panas panas memang best! terliur pulak tengok gambar ni semula..
dah lah tengah lapar ni..

ok la..aku bagi rating taste aku : 3.5/5.. next time akan beli lagi..

k bye!








Travelog China 2016 - Day 1



Salam..

 Ini cerita time bulan puasa lagi..
Kami gerak ke China pada 8hb Jun 2016..


Kami ke airport dalam pukul 5.30pm.. Masa ni tak sampai sejam lagi nak buka puasa..
Niat nak buka puasa dalam flight, nak tapau wendy ke kfc ke.
Rupanya tak ada sangat kedai makan dekat dalam international departure punya bahagian.
Jadi makan di kopitiam aje la kami.

Order siap siap. Aku order nasi lemak ayam goreng & teh ais. Harganya RM25.90. Nasi RM16.80, air RM8.30 haha.


 
Mahal giler sebab makan kat airport..Tapi takpe, at least ada tenaga sampai esok..
Mana tau, tak sempat bersahur ke kan..



Ni Anis punya makanan.. Dia order laksa kot..



Order dah sampai, tunggu masuk waktu berbuka terus makan cepat cepat. Dalam 10 minit je kami makan.
Waktu berbuka pukul 6.29pm, boarding time kami 6.30pm.
Lepas makan terus berkejar ke gate B3. 
Ingatkan dah terlambat, tapi nasib baik tak. Nyaris nyaris aku tertinggal phone kat sana masa security check tu.
Nasib baik aku ingat. Huhu
Kalau tak, hancurlah travel aku ke China ni..
Takde phone, takde lah gambar..

Bila dah masuk boarding gate, tengok semua orang tengah beratur. Fuhh. Penat je berlari dengan perut yang kenyang. Dah lah makan cepat pastu lari lagi. Adoi laa.

Tepat jam 7.10pm pesawat AK 2138 dari KK ke Wuhan berlepas. 
Perjalanan selama 4 jam sepatutnya.
Tapi kami tiba awal di sana, flight mendarat pada jam 10.50pm,  25 minit awal.
   



Kena isi ni masa dalam flight. Departure card..
Kena isi no passport dan yang penting no visa tu..

Dalam flight ni macam kami je muslim..Yang lain semuanya orang cina, Malaysia atau China nampak sama je..



Sempat lagi aku beli Air Asia travel pack ni..
Bila fikir balik aku nak tidur dalam train nanti kan, jadi aku beli siap-siap..
Pack ni ada selimut, bantal kecik dengan penutup mata..
Dapatlah tidur dengan lena bila guna pack ni..

Perjalanan ke sana tak terasa jauh sangat.. Tidur jap lepas tu bangun tengok tengok dah sampai..Maybe penat sangat kot.. Maklumlah, postcall kot hari tu..
Kelam kabut juga la balik rumah kemas barang..
awal-awal tak kemas siap- siap padan muka sendiri..



Wuhan Tianhe International Airport


Kami tiba di Wuhan Tianhe International Airport tepat jam10.50pm.. Plan kami untuk terus ke train station di Wuhan (Hankou Train Station) yang akan membawa kami ke Beijing (Beijing West Railway Station)..
 Kami kena gerak ke sana awal sebab tak berani ambil risiko kalau terlepas train..
Kalau tak duit habis, masa pon terbazir nanti..

Tiket train sepanjang ke China aku dah book siap siap sebelum ke sana..
Bayar menggunakan credit card.. Nanti rajin aku cerita macam mana nak beli tiket train di China secara online..



Flight AK 2138 dari Kota Kinabalu (BKI) ke Wuhan(WUH).




Turun dari flight, ada shuttle bus disediakan. Boleh naik bas ni untuk masuk ke terminal airport. Jarak dia tak ada lah jauh sangat, tapi sangat membantu la actually. Aku dan anis dengan backpack yang berat, memang tak sanggup lah nak bawa jalan jauh. Penat..

Aku tak sure kami turun di terminal mana. Keluar je dari situ, tak nampak bas pun. Banyak teksi je area sini. Semua pakat dok panggil dengan bahasa cinanya. Ada la yang dapat tangkap sikit sikit tu. Kami jalan terus je tak peduli pon taxi tu. Haha

Kat depan sikit tu, kami nampak ada satu lagi terminal lain. Rupanya terminal domestic. Kami jalan ke sana dan nampak lah bas di situ. Kami perhati setiap signboard bas tu..





Haa. Akhirnya jumpa jugak bas yang dicari.
Bas tu menuju ke Hankou Railway Station. Tapi sebelum naik bas tu, kena lah beli tiket bas dulu di kaunter dia.




Kaunter tiket shuttle bus..
Tiket ke Hankou Railway Station berharga CNY 17.
Aku terus je bayar sebab memang dah tau harga dia. Baca di website ni sebelum ni..





Perjalanan dari T2 (domestic terminal) mengambil masa 20-30 minit je. 
Dia berhentikan kita di satu tempat lain (macam station bas) bukan betul betul di depan train station lah. Turun je dari bas, ramai pulak orang bertanya nak ke mana sambil pegang satu kad merah (tak tau la apa benda tu). 




Area sini la kami diturunkan..
Tak tau lah kat mana ni..
Nasib baik nampak signboard..





Tapi ada juga yang membantu. Dia macam tanya nak ke mana. Aku tunjuk la signboard train station tu, pastu dia tunjuk jalan terus. Kami jalan depan sikit, nampak lah signboard tu. 400m lagi katanya.
Jalan lagi, macam agak jauh dah, rupanya train station tu sebelah kiri kami. Nampak la bangunan train station yang tipikal. Nak ke sana kena lintas jalan raya yang besar tu. Nasib baik berjaya lintas, scary jugak la situ..





Dah sampai train station kena la cari kaunter train ticket untuk pick up tiket train yang kami book online tu. 
Ingat nak pick up semua tiket (3 tiket) serentak, tapi kena bayar CNY 5 kalau nak ambil tiket di train station lain. Maksudnya kena ambil tiket tu di train station yang yang sepatutnya. 
Jadi kami tak jadi la ambil serentak. Just ambil untuk hankou ke beijing je. 

Waktu dah menunjukkan pukul satu pagi. Keadaan kat sini sangat lah panas, lebih kurang malaysia jugak lah. Berpeluh siap. Kami singgah di convinience store dalam train station. Beli air botol sebab dahaga sangat. 
Aku beli milk tea, anis beli orange juice dengan harga CNY 6 satu botol. Mahal jugak lah aku rasa. Ke sama je??
Air mineral sebotol aku tengok CNY 4. Tapi sebab nak simpan gula dalam badan sikit jadi kenalah beli air manis. Nak berpuasa pulak hari ni. 
Dah lah waktu puasa kat sini lagi panjang dari malaysia.

Sahur dalam lebih kurang pukul 3 pagi lebih, buka puasa dalam pukul 8malam. Lebih dari 12 jam ko puasa. Haha

Ok sambung balik. Disebabkan kami nak guna tandas jadi kami terus masuk ke dalam train station. Nak masuk sini kena ada tiket & passport. Siap scan body lagi, macam nak masuk airport.
Toilet dia. Hmm. Biasa biasa je. Air memang tak ada. Jadi kami dah siap spare satu botol kosong utk isi air.
Boleh bawak tisu basah juga. Dulu kat korea, aku guna tisu basah je. Senang.

Kami terus ambil wuduk sekali. Untuk solat jamak takhir maghrib & isyak. Kat sini semestinya takde surau. Jadi kami cari tempat yang agak tersembunyi sikit dan solat kat situ.
Orang kat sini semua pandang kami dengan pelik, maybe jarang orang bertudung yang datang sini kot. Maybe lah. 

Dah settle solat semua, kami duduk menunggu di kerusi panjang yang disediakan. Kebanyakan orang kat sini selamba je tidur berbaring di atas kerusi. Tak kira lelaki ke perempuan. 
Jam baru pukul 2 pagi. Masih awal lagi nak sahur, tapi kami sahur je awal awal. Tak tau nak buat apa, wifi pon takde. Nasib baik ada phone. Boleh lah aku menaip entri kat sini. Haha

Aku nak tidur tapi tak nak sebab nak tunggu masuk subuh terus solat. Susah nak ambil wuduk kat sini.



-bersambung-